Carissima sorella mia,

We hadden twee Duitse dames in de huurtrullo. Vriendinnen van in de dertig die elk ook een 8-jarig zoontje meebrachten. Deze moeders waren kunstzinnige types uit Berlin-Mitte die duidelijk nogal worstelden met het feit dat er geen vaders waren: hun twee bengels vroegen zoveel aandacht dat er geen sprake was van een echte vakantie.

Daarom keken ze me zielsgelukkig aan toen ik zei dat ik de jongens wel een ochtendje kookles wilde geven.

Die zwei Knaben presenteerden zich de volgende ochtend punctueel en in korte broek bij onze trullo voor het leren bereiden van een spezzatino. De eerste stap was het hakken van een paar uien. Voor hen was dat geen enkel probleem maar ikzelf realiseerde me plotseling ten volle hoe slecht ik Duits sprak. Uien waren Zwiebeln, dat herinnerde ik me nog, maar krijg jij dat uit je strot? En fijn hakken of snijden? Feinhacken? Schnitten? Schneiden? Ik deed het maar gewoon voor en dat was genoeg, maar hoe kon het nou dat er op de middelbare school destijds een 9 voor Duits op mijn eindlijst had gestaan?

“Nu moeten jullie de uien in de pan doen” was het volgende zinnetje waar ik Kopfschmerzen van kreeg. Jetzt müssen sie die Zwiebeln in der… wat was een pan? Een Pfanne? Waarschijnlijk niet. Ik haalde het ding tevoorschijn en wees er op. “Wie heißt das?” vroeg ik. Het antwoord kwam in koor: TOPF!

Ach ja, de goeie ouwe Römertopf, ik had het kunnen weten.

Afijn, de spezzatino die we ‘s avonds met mijn leerlingen en hun moeders aten smaakte verder heerlijk dus Ende gut Alles gut, of zoiets.

Dankzij twee boeken van Ottolenghi die ik cadeau kreeg ben ik me een beetje op de Arabische keuken aan het oriënteren, met goddelijk resultaat, maar niet alle ingrediënten zijn hier makkelijk te verkrijgen. Van tahin bijvoorbeeld hebben ze hier nog nooit gehoord. Gelukkig weer wel van sesamzaad (dat is overal te verkrijgen) dus maak ik het zelf, heel makkelijk. Het recept met aubergines en tahin wat ik je aanraadt om eens te maken is niet van Ottolenghi maar van Nigel Slater uit zijn keukendagboek. Het is heerlijk!

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Dat recept klinkt verrukkelijk en ik ga er meteen achteraan. Tahin kopen is hier geen enkel probleem, een überhip ingrediënt namelijk, maar goeie aubergines zijn minder makkelijk verkrijgen. Vaak zijn ze al zacht of zelfs verrimpeld, en soms blijken ze bij het opensnijden een heleboel grijzige pitjes te bevatten. En dan is de lol er wel af. Van jou heb ik geleerd dat je ze beter klein kunt kopen, net als courgettes, en dat ze in ieder geval flink op spanning moeten staan.

Ik denk dat jij een 9 voor Duits had omdat jij vroeger ohne gêne, vloeiend de Rudi Carellsprache sprak. Dat moet indruk gemaakt hebben.

En nog iets anders. Jij leerde die knaapjes uit Berlijn spezzatino maken, maar dat moest ik toch echt even opzoeken. Een Italiaans stoofpotje, begreep ik, maar iedere Italiaanse kok geeft er zijn eigen draai aan. Stuur je mij een keer jouw favoriete Eintopf ?

Liefs

Karin

melanzane arrostite con tahina – geroosterde aubergine met tahin

Voldoende voor 4 personen als bijgerecht of voor 2 als hoofdgerecht met een kom gloeiend hete basmagtirijst

Ingrediënten:

  • aubergines – 2 middelgrote
  • olijfolie – 1,2 dl
  • gemalen kardamom
  • pijnboompitten, geroosterd – 25 gram
  • voor de dressing
  • yoghurt – 2 eetlepels
  • tahin – 1 eetlepel
  • olijfolie – 1 eetlepel
  • tijmblaadjes – 1 theelepel
  • citroensap naar smaak

Aanwijzingen:

Verhit de oven tot 200 °C.  Verwijder de blaadjes aan de bovenkant van de aubergines en snijd ze over de lengte in vieren. Snij elk kwart in drie korte, dikke stukken. Wentel de stukken aubergines doorn de olijfolie en doe alles in een braadslee. Bestrooi met zout, versgemalen peper en een beetje vers gemalen cardamon. Rooster de aubergines veertig tot vijfenveertig minuten in de oven tot ze gaar en licht geblakerd zijn.
Meng voor de dressing de yoghurt met tahin en olijfolie in een blender of met een kleine garde. Breng op smaak met zout, zwarte peper en het merendeel van de tijmblaadjes; proef. U kunt er een beetje citroensap bij doen. Schep de warme aubergine door de dressing tot de stukjes rondom zijn bedekt. Schep alles in een schaal en bestrooi met geroosterde pijnboompitten en de achtergehouden tijm.