Ciao fratello,

Last minute in de Albert Heijn griste ik een ‘verspakket’ mee, een doos waar alles in zit om een bepaald gerecht te maken. In dit geval erwtensoep. En oh, wat werd ik weer gestraft voor mijn gemakzucht. De doos was denk ik een maand geleden ingepakt, dus wortel, halve prei en kwart selderijknol waren behoorlijk droog, een droevig takje selderijblad hing slap tegen het zakje spliterwten aan en verder zat er een grote ui in. Wat? Een ui in de erwtensoep?

Ik moest een list verzinnen. Ik besloot er een soort bissara, een Marokkaanse erwtensoep van te maken, met komijn en knoflook. Maar wel met Hollandse ingrediënten. Om er een totale fusion van te maken, diende ik de soep op met een lijntje olijfolie en vers gesnipperde peterselie (ongeveer het enige dat nog overeind staat in de moestuin). Niet normaal lekker. Ik had er rookworst bij, maar deze kruidige erwtensoep kun je ook heel goed vegetarisch houden.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Er is een Italiaans gezegde: “Van een aquarium kun je vissoep maken, maar van een vissoep geen aquarium”. Wat ermee bedoeld wordt is me niet helemaal duidelijk, of het moet zijn dat het maken van soep een onomkeerbaar proces is. Zodat je van Marokkaanse erwtensoep ook geen snertpakket meer kan maken, want dat was het.  

Ik zie Albertino (zoals Anna de Zaanse grootgrutter noemt) gewoon met van sluwheid  glanzende oogjes ‘s nachts als niemand kijkt die ui erin stoppen.

En jij trapte nietsvermoedend in zijn val, terwijl er misschien 200 meter verderop een goudeerlijke groentenman voor je klaarstond met vanmorgen geplukte selderie, gisteren gespleten erwten en een vrolijke kwinkslag.

In Puglia worden zware, loodgrijze wolken gestaag voortgestuwd door een snijdend koude noordoostenwind. En dus moeten we de ladder op om olijven te plukken, want als we ze aan de storm overlaten moeten we ze van de grond oprapen en dat zou weken kosten. Gelukkig heb ik hulp van Anna’s kleinzoon Davide, die is uitgegroeid tot een allercharmantste jongeling met een onverwoestbaar humeur. Hij laat menig meisjeshart sneller slaan, hetgeen hem overigens totaal onverschillig laat (lijkt het).

In Italië bestaat geen erwtensoep, althans niet zoals wij die kennen, dus jouw versie ga ik zeker klaarmaken om indruk te maken op Anna en Davide. Ik moet waarschijnlijk wel even zoeken naar een selderijknol. Op de markt verkopen ze die niet. Wel ligt er nu volop venkel, broccoli, groene en witte kool, prei en bloemkool. Vers, welteverstaan. Dus wat ik ook kan doen is bij Franca een grote soepkip kopen, die een dag op de kachel laten trekken en dan aan Davide leren hoe je minestrone maakt.

Ik kan het ook allebei doen, het is tenslotte winter.

Tanti baci,

Frans

Marokkaanse erwtensoep

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • water – 1,25 liter
  • spliterwten – 300 gram
  • prei – 1
  • winterwortel – 1
  • selderijknol – 1
  • ui – 1
  • laurierblad – 1
  • bouillonblokjes – 2 (kippen- of groente-)
  • rookworst – 1 (optioneel)
  • olijfolie
  • zout, peper
  • komijnpoeder – een eetlepel
  • knoflook – een teentje
  • platte peterselie – een bos

Aanwijzingen:

Breng een grote pan met 1,25 liter water aan de kook, samen met de erwten, de ui (in tweeën gesneden) het laurierblad en twee bouillonblokjes. Laat een uur zachtjes pruttelen. Snij ondertussen prei, wortel en selderijknol in kleine blokjes en reepjes.
Neem een braadpan of hapjespan en verhit er een flinke scheut olijfolie in. Snipper er een knoflookteentje in, en een eetlepel komijnpoeder. Pas op dat de knoflook niet aanbrandt, blijf roeren. Doe dan de gesneden groente erbij en laat vijf minuten op hoog vuur meefruiten. Blijven roeren. Beetje zout en peper erbij draaien. Vuur uit en deksel op de pan, tot de erwten –in de andere pan– na een uur gaar zijn. Haal de twee halve uien uit de erwten en doe de gefruite groente erbij. Laat twintig minuten zachtjes sudderen, eventueel met een rookworst. Roer de soep goed door. Dien op met gesnipperde peterselie en een lijntje olijfolie.