In Italië wordt met “maccheroni” iets anders bedoeld dan de Honig elleboogjes macaroni die je in de winkel kunt kopen. De term wordt hier voor allerlei pastavormen gebruikt: slierten, pijpjes, rolletjes, De Italiaanse zijn meestal veel groter en lijken meer op penne. Een belangrijke eigenschap is dat ze lekker veel saus kunnen bevatten.
Maccheroni ai pomodori e capperi – maccheroni met tomaten en kappertjes
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- maccheroni – 350 gram
- tomaten – 4 grote rijpe of een half blik gepelde
- paneermeel – 50 gram
- knoflook – 2 tenen
- oregano – 1 theelepel
- basilicum – een paar blaadjes
- kapperjes – 20 gram
- olijfolie – 3 eetlepels
- zout, peper
- pecorino – 20 gram, geraspt
Aanwijzingen:
Verhit de oven op 160 °C. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn, samen met de kappertjes en de basilicum. Vet een ovenschaal in en verdeel de in partjes gesneden tomaten over de bodem. Strooi de fijngehakte knoflook, kappertjes en basilicum erover, daarna ook het paneermeel en een halve theelepel zout. Zet de schaal gedurende 30 minuten in de oven. Breng een pan met ruim kokend water met een theelepel zout aan de kook en kook de maccheroni daarin gaar. Doe de gare pasta bij de andere ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Zet de schaal nog 5 minuten terug in de oven. Strooi er de de geraspte pecorino over en serveer.