Ciao fratello,

Dat schattige potje met door jou zelf ingemaakte tonijn heeft gisteren zijn bestemming gevonden. Ik maakte een variant op het ultieme lunch (of voor-) gerecht, dat ik ooit in het Parijse Le Marly at: torentje van avocado, tomaat en krab. In dit geval dus met tonijn. Zo verwerk ik in een jaar, stuk voor stuk alle Pugliese schatten die jij ieder jaar rond deze tijd, als een culinaire kerstman, meeneemt naar Nederland: gedroogde fave en borlottibonen, risotto nero, oregano, gevulde vijgen en niet te vergeten jouw onvolprezen olijfolie. Dit jaar zal onze kerstmaaltijd voor het eerst bestaan uit louter gerechten van Pushpesh Pant, ik schreef je al eerder over zijn dikke Indiase kookpil. Vis in kokosmelk, gepeperde garnalen, marsala kip, bloemkool met sinaasappel en natuurlijk alle bijgerechten als dal, chutneys en raita’s die bij een Indiase maaltijd horen. Ik zou voor de gelegenheid het liefst met de vingers eten, zoals het volgens Pushpesh een echte Indiase smulpaap betaamt, maar ik denk niet dat ik de familie meekrijg.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Stralende zon hier, de bouw vordert gestaag en goed nieuws van het Franse stel dat sinds enige maanden onze trullo huurt: ze willen hem kopen! Hij werkt in een griezelige groeve in Madagaskar, waar ze kobalt en nikkel winnen en komt slechts sporadisch terug naar Puglia. Maar zij heeft het hier helemaal gevonden en leeft heel tevreden met 12 katten en een hond onder de vijf puntdaken van haar trullo. Ze wil niet meer weg.  Zo gebeurde het dat ze eergisteren voor onze deur stonden met een in bananenblad gerolde ananas, een zak vol lychees en een andere fruitsoort die ik nog nooit had gezien: mangistan, ook wel mangosteen genoemd. Het is een grote zwarte bes in de vorm van een appel, met een leerachtige schil (je moet hem open klieven). Een heel mooi, bijna nep lijkend ding met een lekkere, fris zoete smaak. Kun je gerust eens proberen als je hem op de Albert Cuyp ziet liggen. Bovendien kreeg ik ook nog een bosje vanillestokjes en een zak verse groene peperkorrels. Allemaal schatten uit Madagaskar waar ik heel blij mee was, maar we raakten natuurlijk helemáál in een feeststemming toen ze hun koopplannen kenbaar maakten. We krijgen straks niet alleen een leuk sommetje geld, maar ook een stel erg aardige buren.

Ondertussen zijn we onze reis naar Nederland aan het voorbereiden en doen nog wat snelle kerstinkopen. Daarvoor is de rommelmarkt van Taranto heel geschikt en behalve de rommel zie je ook de meest kleurrijke figuren, zoals Alfonso, van wie ik je een plaatje meestuur. Ik ga jouw avocadotorentje bouwen en voeg er misschien zelfs nog een tropisch vruchtje aan toe.  Ik wens je tien vette kerstvingers toe en we zien elkaar snel in het nieuwe jaar!

Tanti baci,

Frans

Lunch Le Marly – Avocado krab (of tonijn) salade

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • tomaten – 1 pond
  • avocado’s – 2 rijpe
  • garnalen, krab of tonijn – 2 ons
  • mayonaise – 2 volle eetlepels, liefst zelfgemaakte
  • basilicum – 10 blaadjes
  • balsamico azijn
  • olijfolie
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Ontvel de tomaten en haal het vocht met de pitjes eruit. Snij het overgebleven vruchtvlees in kleine blokjes en maak aan met wat zout, peper, een eetlepel balsamico en 2 eetlepels olie. Scheur zes blaadjes basilicum in stukjes en meng die er doorheen. 
Haal het vruchtvlees uit de avocado’s, prak het fijn en maak aan met een beetje zout en peper. 
Meng de garnalen (of krabvlees of klein gesneden tonijn) met de mayonaise. 
Vul vier glazen coupes achtereenvolgens met een laag tomaten, een laag avocadocrème en tenslotte een laag garnalen, krab of tonijn. Versier met de overgebleven basilicumblaadjes. Je kunt er ook een drie kleuren taartje van maken, door de verschillende lagen in een kookring te scheppen en de ring vlak voor het opdienen weg te halen.