Carissima sorella mia,

De deur van de ijskast werd van binnenuit langzaam geopend. Er verscheen een inktvis- achtige, slijmerige tentakel, die voorzichtig de omgeving aftaste. Hij kwam steeds verder naar buiten en werd bovendien snel groter. Meer tentakels volgden. Dit was geen inktvis. Een ei viel uit de deuropening op de vloer van de keuken, brak open en ook daaruit rolde een klein monsterachtig wezentje met talloze, glibberige grijparmen die ongecontroleerd om zich heen graaiden. Het geval had een gruwelijke kop met een kwijlende muil, waarin vlijmscherpe tanden te zien waren. Het groeide zo snel dat de ijskastdeur volledig open zwaaide en uit zijn scharnieren brak. Ik kon de eieren in de glazen pot vol melkachtige vloeistof nu goed zien. Een voor een braken hun schalen open en gaven hun weerzinwekkende inhoud prijs. De volledige ruimte vulde zich snel met krioelende, steeds groter wordende, buitenaardse wezens. Ik voelde hoe een tentakel zich om mijn keel slingerde en wilde om hulp schreeuwen, maar mijn strot was letterlijk dichtgesnoerd.

“Toen werd ik wakker”, had ik kunnen schrijven, maar dat doe ik niet, omdat ik niet hou van Het-was-maar-een-droom-verhalen. Maar wat ik wel schrijf is misschien nog flauwer: het was maar een fantasietje, dat ik had toen ik mijn onlangs gemaakte likeur na een week in de ijskast zag staan. Misschien kwam het doordat het er echt een beetje buitenaards uitzag: het is het vreemdste recept wat ik ooit gemaakt heb. Anna’s overgrootmoeder maakte deze eierlikeur al en gaf het recept door aan de volgende generaties. De wonderdrank had de naam gezond te zijn en werd ook aan kinderen gegeven vanwege de grote hoeveelheid kalk die erin zit. Anna herinnert zich dat ze er als kind af en toe een glaasje van mocht drinken en in de zevende hemel geraakte. 
Om het te maken moet je hele eieren, dus met schaal en al een week in citroensap leggen. De eieren worden als het ware verteerd, maar bederven niet door het citroenzuur. 
De rest van het recept vind je hieronder. Het resultaat is een heerlijke, crème-achtige drank die veel frisser is dan de meeste andere likeuren en iets weg heeft van zowel limoncello als advocaat. 

Voor de rest niet veel nieuws van het front. We hebben de olijven geplukt en de olie geperst en wie dat wil kan een blik bestellen. Ik neem het dan mee naar Nederland. Hier en hier  lees je meer informatie over de olie die we maken en verkopen.

Ik hoop dat je niet naar gaat dromen van mijn verhaal!

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Wat een gruwelijk fantasietje, maar bij het zien van de foto van jouw likeur in wording, kan ik met er iets bij voorstellen. Een duizendjarig ei is er niets bij. Toevallig kreeg ik vandaag van een vriendin met kippen een doosje eitjes mee. Wat is dat toch oneindig veel lekkerder dan een ei uit de supermarkt -zelfs al koop ik bio-eieren. Zou dat smaakverschil vooral bepaald worden door de versheid van het ‘eigen’ ei? Jij gebruikte voor Anna’s likeur natuurlijk ook alleen maar eieren van jullie kippen. Ik denk dat ik die van mij toch maar veilig ga gebruiken voor een lekkere frittata.

Liefs

Karin

Liquore di uova intere – likeur van hele eieren

Ingrediënten:

  • eieren – 8 verse, biologisch
  • citroenen – 10
  • een vanillestokje
  • marsala – een fles (750 ml)
  • suiker – 600 gram
  • grappa – 2 glazen (of een glas pure alcohol)

Aanwijzingen:

Borstel de eieren goed schoon onder de koude kraan.
Doe ze in een (weck)pot, pers de citroenen en vul de pot met citroensap tot de eieren onderstaan.
Voeg ook het vanillestokje toe.
Zet de pot in de ijkskast
De eierschalen zullen door het citroenzuur langzaam worden verteerd, dit duurt ongeveer een week.
Haal de pot na een week uit de ijskast en haal eventueel vuil weg dat op de laag citroensap drijft.
Maal de eieren in de pot fijn met een staafmixer. Zeef de inhoud van de pot door een fijne zeef of nog beter een kaasdoek.
Voeg aan het mengsel de suiker, de marsala en de alcohol of grappa toe, geef alles nog een draai met de staafmixer en doe het mengsel in een grote fles. Laat de fles een dag staan en schud hem af en toe flink doorelkaar.

Daarna kun je de likeur proeven.