Carissima sorella mia,

Ik probeer hem toch maar even te beschrijven:
De wind was eindelijk gaan liggen en de zee was kalm geworden, maar niet tè. We hoorden duidelijk de ritmische ruis van de golven en zagen ze langzaam verdwijnen in de invallende duisternis. Ook was het niet meer zo heet. De temperatuur kon je gerust perfect noemen. Binnen, in het strandpaviljoen ‘La Rotonda’  zaten een paar mensen te eten, heel rustig. Fantastische uitvinding, die smartphone. De kinderen, die eigenlijk joelend en schreeuwend hadden moeten rondrennen zaten als gedrogeerd te appen.

Maar wij zaten buiten en zagen de zee verdwijnen. De ober die elk jaar wat dikker wordt, maar niet vriendelijker want dat kan niet, keek goedkeurend toe hoe ik de carpaccio van inktvis die ik van huis had meegenomen op tafel zette en begon de rest van de antipasti aan te dragen: gegratineerde mosselen, gefrituurde mini-inktvisjes, ingemaakte ansjovis. De witte wijn was koel en droog, het gezelschap perfect. Mensen die al jaren van deze plek genieten en het lijkt wel of het ieder jaar beter wordt. Dat geldt in ieder geval voor het eten. We probeerden de pasta met kreeft. Een beetje riskant, want in een restaurant niet ver hier vandaan hadden we dat al eens geprobeerd. Zeker, het was toen lekker, maar de kok was wel erg kwistig met de tomatensaus omgesprongen, zodat de kreeftensmaak verdwenen was. Deze kok was beter. Kreeftiger dan deze pasta bestond niet. En het beest zelf was zacht en sappig. Zelfs Anna vond het goed en dat wil zeggen dat het onvoorstelbaar goed was.

Iemand die zo iets lekkers kon maken moest ze leren kennen. Ze verdween naar de keuken om de daad bij het woord te voegen en de maestro en passant ook even het recept te ontfutselen. Wij hadden verder niet zo veel gespreksstof meer nodig. De op handen zijnde trouwerij van Jet. Of de winst van IJsland op Engeland, ook al zo’n zoete droom die werkelijkheid werd.

Het werd nacht, de sterren straalden. O ja, en we hadden het erover dat een hele lekkere wijn soms helemaal niet meer zo lekker smaakt als je hem op een andere plek drinkt. Een plek aan zee als deze bijvoorbeeld, op een zwoele zomeravond. Zo perfect dat je hem eigenlijk niet kunt beschrijven.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Nou, toch is je dat aardig gelukt hoor. Ik kan er weinig aan toevoegen. Behalve dat de door jou meegebrachte carpaccio van octopus een hoogtepunt was in de parade van antipasti. Je vertelde dat het heel makkelijk was: gewoon een octopus koken, in een plastic fles duwen en in de diepvries stoppen tot ie zo koud is dat je ‘m in flinterdunne plakken kunt snijden. Ik zal je recept er nog eens op naslaan. De smaak deed gekgenoeg aan rollade denken, dus je had ‘m waarschijnlijk ook nog erg lekker gekruid.

Hoe dan ook, het was een gedenkwaardige avond.

Liefs

Karin

Linguine con l’astice – Platte spaghetti met kreeft

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • kreeft – 1 flinke
  • linguine (platte spaghetti) – 200 gram, liefst vers
  • ui – 1, gesnipperd
  • knoflook – 1 teen, gesnipperd
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • peterselie – 1 bosje
  • cognac of brandy – 1 glas
  • tomaten – 200 gram, vers of uit blik
  • Spaanse peper – 1 mespunt, gemalen
  • mosselen – 1 kilo

Aanwijzingen:

Was de levende kreeft en verdeel hem in tweeën, door hem in de lengte door te snijden. Op min. 3.35 van dit filmpje zie je hoe dat moet. Doe de mosselen in een pan, schenk er een glas wijn en een glas water bij, zet op het vuur met de deksel erop en wacht tot ze open gaan. Nog 3 minuten doorkoken, laten afkoelen en het kooknat opvangen. De mosselen kun je voor een ander recept gebruiken. Schenk de olijfolie in een pan en leg  twee kreefthelften erin met het vlees naar beneden. Op matig hoog vuur nu de gesnipperde ui en knoflook erbij en op kleur laten komen. Blus af met het glas cognac en voeg de tomaten, de Spaanse peper en de bouillon van mosselen toe Een minuut of 8 à 9 laten koken. Voeg in de laatste 3 minuten van de kooktijd de linguine bij de saus. Verse pasta kan er zò bij maar pasta uit een pak eerst een minuut of 5 in heet water koken. Alles met peterselie bestrooien, de pasta over twee borden verdelen en de kreeft erbij leggen.