Ciao fratello,

Heb jij wel eens gehoord van likeur van olijven? Ik kreeg een foto toegestuurd van een fles met waarop staat ‘liquore all’ulivo’. Ingrediënten: suiker, alcohol en aroma. Aroma, dat klinkt vaag, maar dat zal dan wel van de olijf zijn. Er stond nota bene een tekening van een trullo op het etiket, en de fles kwam uit Alberobello, hoofdstad van jouw trulli gebied. Het deed me denken aan de ‘nocino ‘ die ik een keer van je kreeg, zelf gestookte notenlikeur. Je zei er toen bij, dat ie alleen maar lekkerder kan worden. Maar nu staat ie alweer zo lang dat ik ‘m eigenlijk niet meer durf open te maken. Of kan zoiets echt niet bederven? In mijn favoriete restaurant in Amsterdam heeft het personeel met kerst een keer zelf limoncello gemaakt. Niet van echt te onderscheiden. We dronken het ijskoud, in glaasjes uit de diepvries. Ik heb het recept aan de eigenaar van het restaurant gevraagd, en zij zei dat het kinderlijk eenvoudig is; het enige probleem is dat je in Nederland geen alcohol kunt kopen. ‘Je moet er even voor naar België’ vertelde ze. ‘Het spul staat daar gewoon voor weinig geld in de supermarkt, naast de limonadesiroop’. Ik stuur je haar recept.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Heel goed dat je die nocino niet open durft te maken. Laat maar lekker staan. Als ik weer een keer in Nederland ben, kom ik een glaasje bij je drinken. Ik heb eens nocino van vijftien jaar oud gedronken. Notiger bestaat niet. Die Pugliese likeur van olijven ken ik niet. Gek, ik zal er eens naar op zoek gaan.

Met Pietro, die hier in de buurt woont, maak ik wel eens zelf alcohol. Dat is verboden, wat het nóg leuker maakt. Als ik een vijftig- literfles wijn heb, die niet zo heel lekker meer is, dan destilleren we die. Daarvoor gooien we de inhoud in een ijzeren vat (koper zou beter zijn maar dat is erg duur) en dat brengen we aan de kook. Op het vat staat een holle, 60 cm lange, glazen buis, met een in- en een uitgang. Via een slangetje en met behulp van een aquariumpompje in een grote emmer, stroomt er koud water doorheen. In dezelfde buis zitten allemaal glazen bolletjes achter elkaar, die met elkaar zijn verbonden. De stoom van de kokende wijn gaat door die bolletjes, en tegelijkertijd wordt die door het koude water dat eromheen stroomt, afgekoeld. Dat is destilleren. uit de buis in een fles. Het eerste glaasje moet je weggooien. Dat is giftige metylalcohol waarvan je blind kunt worden. Vroeger maakten ze in deze streek alcohol uit vijgen, want die zitten vol met suiker. Hele scheepsladingen ervan gingen de wereld over. Nu worden vijgen gedroogd verkocht. Vaak zit er een amandel in, wat citroenrasp en een paar venkelzaadjes. Als je er ‘s morgens twee van eet, kun je de hele ochtend werken zonder dat je honger krijgt.

Overigens kun je  het zo gek niet bedenken of ik  maak er likeur van: laurier, mirte, Spaanse peper, artisjokken of zoethout. Maar niet iedere keer met zelfgestookte alcohol, hoor. Voor elf euro koop ik een kant en klare liter.

Tanti baci,

Frans

Limoncello

Ingrediënten:

  • alcohol 95% – 1 liter
  • citroenen – 7
  • suiker – 600 gram
  • water – 1 liter

Aanwijzingen:

Citroenen héééél dun schillen, dus zonder enig wit. 3 á 4 dagen weken in de alcohol, iedere dag 1 keer doorroeren. 1 liter water goed doorkoken (misschien bronwater nemen), even afkoelen, dan de suiker er door. Mengen met de gezeefde alcohol. Klaar.