Carissima sorella mia,

Wat een woest weer in Nederland! Ik kreeg van mijn Arthur een foto toegestuurd van een in mist en kou gehuld Station Sloterdijk waaruit ik kon afleiden dat de lente nog wel even op zich zal laten wachten.  

Hier is het beter. Het kwik stijgt overdag al naar 18 graden, vogeltjes vliegen af en aan om zich in de nesten te werken en veel bomen staan al in bloei. Ik ben ijverig aan het enten: er staan tientallen bomen op ons land die mooi zijn, maar geen eetbare vruchten geven: wilde kers, wilde peer, wilde pruim (prunus) en kweepeer bijvoorbeeld. Met een vrij eenvoudige ingreep kan ik die omtoveren tot iets lekkers. Op een wilde kers groeit een eetbare kers, op prunus groeien pruimen, kwetsen, mirabellen, abrikozen, perziken en amandelen, op kweepeer en wilde peer groeien eetbare appels en peren. 

Het komt erop neer dat ik van de te enten boom zo’n beetje het hele bovengedeelte af zaag en onder de bast van de stam die overblijft  twee of meer takjes van de soort boom die ik wil hebben plaats. Dit is de beste periode om dat te doen want nu slapen de bomen eigenlijk nog, maar bij het stijgen van de temperaturen ontwaken ze en beginnen hun sappen te stromen. De takjes die ik op de onderstammen geplaatst heb profiteren van dit magische moment en willen maar één ding: groeien. En dat doen ze!

Het is spannend werk want het lukt niet altijd. Soms is zo’n takje niet helemaal goed geplaatst en dan pakt ie niet. Soms waait het zo hard dat hij loslaat. Extra bevredigend dus als ie wèl aanslaat en als een nieuwe boom verder begint te groeien!

Omdat je naar alle waarschijnlijkheid de houtkachel nog aan hebt, geef ik je een leuke tip voor wat je kunt doen met de as die daarin achterblijft. 

Neem één deel as (bijvoorbeeld een kilo) gooi die door een grove zeef of een vergiet) en voeg er 5 delen water aan toe. (5 liter).

Breng dit aan de kook en laat het twee uur op zacht vuur sudderen, tegen de kook aan. Laat het afkoelen. De as bezinkt en wat je overhoudt is transparant en geelachtig. Dit vocht is een fantastisch wasmiddel! Je kunt het zonder problemen in de wasmachine gooien in plaats van dure en verontreinigende wasmiddelen en hetzelfde geldt voor de vaat in de afwasmachine. Het werkt echt als een trein, probeer het maar eens! Anna zegt dat de was schoner is dan ooit. Wel worden we steeds oudere hippies op deze manier, maar het bevalt uitstekend.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Mentre parliamo pruttelt er een pannetje as op mijn fornuis, want ook in mij schuilt een oude hippie en ik wil dolgraag een keer een aswasje draaien. Alleen of-ie er schoner van zal worden moet je aan mij niet vragen, want in tegenstelling tot waskoningin Anna, ben ik een Assepoester. Hoe vaak ik niet zwarte T-shirts onder m’n neus geduwd kreeg: is dit gewassen? Wat zijn dan die witte pluisjes? Aan het kopen van een mooie witte blouse denk ik al jaren niet meer. Godzijdank zijn die Amerikaanse grijs gemêleerde T-shirts al jaren cool en sexy: die komen bij mij altijd picobello uit de wasmachine.

Inmiddels bereid ik me voor op een volgend optreden in Smakelijk!, de online follow up van het radioprogramma Mangiare. Daarin bespreek ik iedere maand een kookboek. In de eerste aflevering ging het over recepten uit de Oekraïne, in de aflevering van 17 maart heb ik het over voedsel tegen kwalen en kwaaltjes en de komende tijd ben ik aan het proefkoken uit ‘Zoet Genoeg’ het nieuwe bakboek van Alison Roman. Ook in bakken blink ik niet uit: mijn eerste chocoladetaart werd te zout en de chocolate-chip cookies te hard. Misschien ligt het ingrediënt chocolade mij niet. Van de week ga ik revange nemen met een citroentaart.

Liefs

Karin

La torta della giovane Sara – Taart van de jonge Sara

Uit Jamie Oliver’s ‘Italy’

Voor 8 personen

Ingrediënten:

  • boter – 250 gram, gesmolten, plus wat extra’s voor het bakblik
  • zelfrijzend bakmeel – 500 gram 
  • eieren – 4 liefst bio
  • suiker – 400 gram
  • citroenschil – van 1 citroen, geraspt
  • pijnboompitten – 100 gram

Aanwijzingen:

Verwarm de oven voor op 180 C. Gasovenstand 4. Vet een springvorm met een doorsnede van 30 cm in met boter en bekleed hem met een stuk bakpapier. Bestrooi het bakpapier met een beetje bakmeel. Klop de eieren los in een grote kom en doe de suiker, de rest van het zelfrijzend bakmeel, citroenschil en sap, gesmoltenh boter en gist erbij. Meng alles goed en giet het beslag in de vorm. Strooi de pijnboompitten erover en bak de taart in ongeveer 40 minuten goudbruin.