Locatelli.Sicily.PLCIk ben het nieuwste boek van Giorgio Locatelli aan het lezen: Made in Sicily (uitgeverij Fontaine).  Een lofzang op Sicilië en een ode aan de Siciliaanse keuken. Een heerlijk boek en voor mij een feest van herkenning want eigenlijk verschilt Sicilië niet zo veel van Puglia. Ook hier bepaalt de zee voor een groot deel het menu en is koken een genot omdat het eigenlijk vanzelf gaat. Je eet wat de aarde en de zee je geven en het is allemaal verrukkelijk.Ik heb het boek nog niet uit maar ik geef toch vast een recept wat me heel lekker lijkt.

Locatelli zelf zegt er dit over:

De bloemkool op Sicilië lijkt meer op broccoli; de krop zweemt meer naar groen en is veel losser dan we hier gewend zijn – ze doen denken aan een explosie en de smaak is ongelofelijk.

 

Insalata di rinforzo – Bloemkoolsalade met zwarte olijven

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • ansjovis – 6 gezouten visjes of 12 filets op olie
  • zeezout en vers gemalen peper
  • olijven – circa 40 hele, zwarte, op pekel
  • olijfolie – 1 eetlepel
  • wijnazijn – 1 theelepel
  • chilivlokken – gedroogde,1 theelepel of naar smaak
  • bosuien – 2, fijngesneden
  • eieren – 2 hardgekookte, fijngehakt
  • peterselie – 2 theelepels
  • knoflook – 2 theelepels

Aanwijzingen:

Verdeel de bloemkool in roosjes. Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de bloemkoolroosjes 2 minuten, giet ze af en laat ze afkoelen. Spoel gezouten ansjovissen af. Haal uw duim rustig onder de middengraat door om hem los te halen en trek de graat eruit. Laat ansjovis op olie uitlekken. Laat de olijven uitlekken en dep ze droog. Kerf met een scherp mesje de olijven drie- of viermaal over de hele lengte in en trek elk partje voorzichtig los van de pit.

Klop voor de dressing de olijfolie en azijn in een kommetje door elkaar en roer de chilivlokken en ansjovis erdoor. Doe de bosui en olijven in een schaal, voeg de bloemkool toe en schep de dressing door de salade. Bestrooi hem met fijngehakt hardgekookt ei en het peterselie-knoflookmengsel en dien hem op.