Ciao fratello,

Ben net terug van een paar dagen Champagne. Verkwikkend, hoewel we na het ontbijt al het eerste glas hieven. Maar terwijl ik van wijn –zeker overdag- onmiddellijk instort, werkt champagne als pure brandstof. Ik heb er ook veel van geleerd. Hoeveel verschillende soorten er zijn, bijvoorbeeld. En dat bijna iedere wijnboer zijn eigen ‘merk’ heeft -waarvan ik er minstens zestien heb geproefd (en niet uitgespuugd). Ik moest aan je denken, want de druivenpluk was net begonnen. Pure romantiek, die gebogen figuurtjes tegen een knalgroene berghelling, dorp met kerktoren tegen de achtergrond. In de caves van het wereldberoemde champagnemerk Taittinger kregen we een rondleiding. Clovis Taittinger zelf nota bene, schetste ons in niet al te kort bestek de geschiedenis van zijn familiebedrijf. Hij beweerde dat Taittinger ervoor gezorgd heeft dat het drinken van champagne minder exclusief is geworden. Werd een fles champagne vroeger vooral gebruikt voor het dopen van een schip of het inzegenen van een huwelijk, tegenwoordig hebben mensen altijd een fles in huis voor alledaags gebruik. Nou mag dat in Frankrijk en Amerika misschien het geval zijn, ik denk dat Hollanders nog niet zo ver zijn. Wij zijn net gewend geraakt aan prosecco als feestelijk drankje zonder dat het per se feest is.

Liefs

Karin

Carissima sorellina mia,

Ik denk dat de streek waar prosecco vandaan komt, net zo leuk is om te bezoeken als de Champagne.  Je moet daarvoor naar Noord Italië, om precies te zijn naar de regio Veneto, waar ook mijn sprankelende Anna vandaan komt. Ze kan smakelijk vertellen over hoe ze vroeger met een vriend de ‘Strada del vino’ reed, en langs die wijn- en prosecco route allerlei restaurants uitprobeerde. Die strada loopt van Conegliano naar Valdobbiadene, is heuvelachtig en 35 kilometer lang. Heel geschikt dus ook om met de fiets te doen, en het is aan te raden om een keer heen en een keer terug te peddelen vanwege het vele natuurschoon onderweg. Nog interessanter misschien, zijn alle azienda’s waar je langsrijdt en waar ze de beroemde prosecco maken (de naam komt van het druivenras waarvan deze ‘vino frizzante’ wordt gemaakt). Het zijn vaak kleinschalige bedrijven, omdat de sterke terrasvormigheid van het land mechanisering onmogelijk maakt. Je kunt de verschillende prosecco’s ook proeven in een zogenaamde ‘osteria’, een typisch lokaal uit die streek. In een sobere ruimte met vaten wijn tapt de ‘oste’ (de waard) liters of halve liters, afhankelijk van hoe lang je nog wilt fietsen. In de zomer als het erg heet is, worden er van takkenbossen of riet zogenaamde ‘frasche’ gemaakt. Dat zijn een soort matten waaronder je vóór de osteria in de schaduw (ombra) kunt zitten. Een glas wijn heet in deze streek daarom een ‘ombretta’. Je eet er kleine dingetjes bij, zoals geroosterd brood met ‘nervetti’ (kraakbeen van een kalfsknie), of pikante kaas zoals Asiago. En wat je echt niet mag missen als je in Veneto bent, dat is de Sopressa: een grote, nog bijna rauwe salami met een fantastische smaak! Prosecco wordt ook gebruikt om een betaalbare cocktail te maken. Met prosecco, spuitwater en een scheutje Aperol of Campari, een citroenschilletje en een olijf maak je een echte ‘Spritz’ – cocktail per il popolo.

Tanti baci,

Frans

Insalata di radicchio, prataioli e gorgonzola piccante/dolce – Radicchiosalade met champignons en gorgonzoladressing
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • radicchio – 2 kleine ronde kroppen
  • olijfolie – 2 eetlepels
  • wijn – 1/2 wijnglas witte
  • gorgonzola – 60 gram rijpe, (piccante of dolce)
  • mayonaise – 2 tot 3 eetlepels (zelfgemaakte)
  • knoflook – 1 teen
  • peterselie – handvol
  • olijfolie – 3 eetlepels
  • zout en peper

Aanwijzingen:

Maak de radicchio schoon, verwijder de witte delen en laat de kleine rode blaadjes heel. Scheur grotere doormidden of in vieren. Verhit de olijfolie in een pan en bak de paddenstoelen goudbruin. Voeg de wijn toe en roer tot hij is verdampt. Breng op smaak met zout en peper, neem de pan van het vuur en houd de inhoud warm. Breek de gorgonzola in stukjes en laat ze in een kom boven een pan met zachtjes kokend water tot een romig mengsel smelten. Laat de kaas iets afkoelen en klop ‘m dan door de mayonaise. Plet de knoflook met de achterkant van een mes, strooi de peterselie erop en hak fijn zodat ze zijn vermengd. Strooi zout en peper over de radicchio en schud ze om met olijfolie. Verdeel de radicchio als een nestje op vier borden zodat de hele blaadjes aan de buitenkant liggen. Meng het peterselie-knoflookmengsel door de paddenstoelen en schep deze in het midden. Besprenkel de salade met gorgonzoladressing en dien hem op.

Drink bij dit Noord Italiaanse voorgerecht van Giorgio Locatelli een glas echte prosecco uit de regio Veneto.