Carissima sorella mia,

Het enige wat hier nog kookt is mijn hersenpan want het kwik stijgt gedurende het middaguur naar een graadje of 40. Wat doe je dan nog? Ik niet veel, in elk geval. Ik bedenk  wat een lekkere dingen ik zou kunnen klaarmaken. Helaas, het is ook daar  te warm voor. Iedere beweging is er een te veel en ik kijk met stomme verbazing naar de wielrenners van de Tour de France die als bezetenen hun pedalen laten rondgaan alsof hun leven ervan afhangt. Toch krijgen we op een zeker moment van de dag honger en sleep ik me naar de keuken. Daar blijf ik zo ver mogelijk van het fornuis en de oven vandaan maar ik kan toch niet voorkomen dat er een paar piepers moeten worden gekookt. Gelukkig zijn het nieuwe, dus kunnen ze in hun schil blijven. In de ijskast vind ik nog een paar vacuüm verpakte bietjes en ik zou graag bij ze kruipen om de rest van de dag samen met ze door te brengen maar mijn knorrende maag dwingt me tot actie. Ansjovis is nooit een probleem want daar hebben we een pot vol van en aangezien we Anna’s kleinzoon Davide te logeren hebben stuur ik hem de tuin in om peterselie en selderie te halen. Hij is pas 20 en heeft dus statistisch gezien minder kans op een hartaanval. Om die reden laat ik hem ook de gekookte aardappelen van hun schil ontdoen en als we alle ingrediënten uiteindelijk in een grote kom hebben verzameld hebben we een uiterst smakelijke, zomerse maaltijd. We eten in de trullo, want dat is altijd nog de koelste plek. En dan nog een huishoudelijke mededeling: omdat in september ons boek verschijnt en bovendien deze website in een heel nieuw, bijpassend jasje wordt gestoken gaan we een tijdje offline om in september fris en fruitig terug te komen!

Tanti baci!

Frans

Insalata di patate e rape rosse – Aardappelsalade met bietjes

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • aardappelen – 1 kilo
  • bietjes – 4
  • selderij – 1 stengel
  • knoflook – 2 tenen
  • ansjovisfilets – 4
  • peterselie – 2 eetlepels, fijngehakt
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • kappertjes – 1 eetlepel

Aanwijzingen:

Kook de aardappelen in de schil tot ze gaar zijn. Laat ze afkoelen, pel ze, snij ze in blokjes en doe deze in een kom. Snij de bietjes in blokjes en voeg ze bij de aardappelen. Hak de selderij, peterselie, ansjovis, knoflook en kappertjes fijn en doe ze bij de aardappelen.  Giet er de olijfolie over, roer alles goed door elkaar en serveer.