Carissima sorella mia,

Deze zomer hadden we Janneke Vreugdenhil plotseling op bezoek in de trullo!

Je weet natuurlijk wie dat is maar omdat je misschien niet de enige bent die dit leest toch een kleine uitleg: ze schrijft sinds jaren over koken en eten in verschillende kranten en tijdschriften, met name voor de NRC. Ze is een echte kookgek, net als jij en ik en heeft een indrukwekkende hoeveelheid kookboeken geschreven. Die zijn allemaal erg leuk en leesbaar en dragen een schat aan kookplezier aan! 

Ze bestelde ooit een blik olijfolie bij ons en dat ben ik haar, nieuwsgierig als ik was naar een zo nauwe geestverwant persoonlijk in Den Haag gaan brengen. Ongetwijfeld heb ik toen gezegd dat ze echt eens langs moest komen in Puglia en dat heeft ze zowaar gedaan! 

Ze kwam met haar vriend Edwin Winkels, ook al zo’n aardig persoon, dus het  werd gezellig. Ik stelde voor dat ik iets voor ze kon koken in onze inmiddels wel beroemde trullokeuken. Ik vroeg ze om daarvoor wat later in de week terug te komen zodat ik wat tijd had om één en ander voor te bereiden.

Ik merkte bij mijzelf een lichte nervositeit. Vreemd, want ik ben toch echt behoorlijk door de wol geverfd maar Janneke is natuurlijk niet de eerste de beste en weet verdomd goed waar ze het over heeft als het over koken en eten gaat. 

Anna voelde mijn gespannenheid en merkte op dat het echt niet Queen Elisabeth was die kwam eten, waarop ik antwoordde dat ik dat ook wel wist, helemaal omdat die bovendien net dood was.

Het is al met al goed gegaan. Ze wilden van alles proeven en ik geloof dat ze het echt lekker vonden en ik geloof ook dat Janneke noch steeds een lichte huivering voelt als ze terugdenkt aan de knoflooklikeur die zij met grote dapperheid en zo’n beetje als enige van al onze gasten heeft geprobeerd. 

Ze gaf me een exemplaar van haar nieuwe boek: “De bijbel van de Nederlandse keuken” (Uitgeverij Carrera). Nou ben ik in de regel niet zo gek op bijbels maar dit is echt een uitzondering: een geweldig inspirerend naslagwerk, dat helemaal vol staat met bekende en onbekende recepten uit Nederland. Zo kan ik, wanneer Italianen mij vragen wat wij nou eigenlijk eten in Nederland eindelijk eens iets anders antwoorden dan hutspot of draadjesvlees. Ik stuur je uit dit fijne boek  een recept dat je op het eerste gezicht meer in onze meditterane contreien zou plaatsen want het heeft pijlstaartinktvis als hoofdingrediënt. Maar het schijnt dat juist de Noordzee daar vol mee zit, dus dat komt goed uit!

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Die bijbel van de Nederlandse keuken lijkt me een heerlijk boek voor op het nachtkastje, de plek waar een bijbel hoort te liggen.

Al was het alleen al om te controleren of je eigen favoriete Hollandse gerecht erin staat. Wat mij betreft zou dat zijn: de spekpannenkoek. Vooral de combinatie spek en stroop is typisch Hollands, zou ik zeggen, maar ik zou er mijn hand niet voor in het vuur durven steken. Als het goed is heeft Janneke dat wèl gedaan. Ga je eruit koken voor Anna? Een goeie erwtensoep kan ze vast waarderen. 

Ik heb voor de podcast Smakelijk! (de doorstart van het radiopragramma Mangiare!) onlangs het nieuwe kookboek van Alison Roman besproken. Het heet ‘Zoet genoeg’ en gaat over baksels en toetjes. Een van de betere recepten was gek genoeg een bloemkool galette: hartig dus!

Ik zal je volgende keer het recept sturen.

Liefs

Karin

Inktvishachee uit de Noordzee

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • boter – 300 gram
 • uien – 750 gram, in halve ringen
 • pijlstaartinktvis – 1 kilo (vuil gewicht) schoongemaakt, in ringen
 • zout
 • licht bier – 250 ml
 • laurierblaadjes – 12 verse
 • kruidnagels – 2
 • zwarte peperkorrels – 10
 • witte wijnazijn – 1 eetlepel
 • peterselie – 2 eetlepels, fijngesneden
 • peper

Aanwijzingen:

1 Smelt de boter in een zware stoofpan en voeg de uien en een snufje zout toe. Laat onder af en toe roeren 5 minuten bakken.

2 Voeg de inktvisringen toe en bak ze omscheppend een paar minuten mee.

3 Schenk het bier in de pan. Voeg ook de laurierblaadjes, kruidnagels, peperkorrels en azijn toe. Breng het geheel aan de kook. leg een deksel schuin op de pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes anderhalf uur koken tot het vocht een dikke saus vormt.

4 Proef en breng de hachee zo nodig verder op smaak met zout en peper. Bestrooi met de peterselie. Lekker met aardappelpuree.