Ciao fratello,

Van een meisje in mijn klas kreeg ik een plak zelfgemaakte kruidkoek. Ze had hem samen met haar moeder gebakken en één stuk speciaal voor mij in folie verpakt. Voor de juf. Het was de allerlekkerste zelfgebakken koek die ik ooit had geproefd. Dat zei ik natuurlijk, en vroeg haar naar het recept. ‘Mijn moeder heeft het geleerd van mijn oma’, vertelde ze. De volgende dag kreeg ik een keurig, in kinderhand geschreven recept en zag meteen wat het geheim was. Opgeklopt eiwit. En melk. Afijn, ik zal het je sturen. Ik bak eigenlijk nooit taart of cake. Ik maak ook geen jam, en geen brood, of ijs. Waarom eigenlijk niet? Dat doe ik wel als ik oud ben, denk ik altijd. Of in ieder geval in een andere fase van mijn leven. Maar wie weet, laatst heb ik een leuk kookboek gekregen, dat heet Home Made. Het is geschreven door Yvette van Boven, en het is hier een enorme hit. Behalve recepten voor gerechten, staan er ook recepten in voor dingen die de meeste mensen in de winkel kopen: mosterd, ketchup, kaas. Het zou wat voor jou zijn, hoewel jij daar helemaal geen boek voor nodig hebt. Jij doet dat gewoon van nature.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Ik zal jou es wat vertellen. Ik maak ook zelf azijn. Het enige wat je nodig hebt is een groot vat of een fles waarin je je restjes wijn gooit. Vervolgens doe je er een stukje azijnmoeder in, of azijnbacteriën. Die kun je in de natuurwinkel kopen. De rest gaat vanzelf. Het vat moet op een vrij warme plek in het huis staan, bijvoorbeeld onder de verwarmingsradiator. Er moet lucht bij kunnen, maar je moet wel een gaasje of zoiets over de opening leggen, tegen binnenvliegende insecten. Het is aan te bevelen af en toe flink te roeren, zodat de bacteriën de alcohol kunnen omzetten in azijnzuur. Zoals je weet maak ik wijn zonder conserveringsmiddelen (sulfiet), maar in Nederland kun je geloof ik geen sulfietloze wijn kopen. Daarom moet je het restje wijn dat je wilt gebruiken, eerst een tijdje laten staan. De sulfiet verdwijnt dan na verloop van tijd, of bezinkt. En gooi dan niet alles in het azijnvat, maar laat een bodempje in de fles. Het resultaat is fantastisch en echt veel beter dan de azijn die je in de winkel koopt. In de loop van de jaren wordt de azijn alleen maar smaakvoller. Ik wilde natuurlijk ook proberen de beroemde aceto balsamico te maken, maar dat is een heel speciaal proces. Het wordt niet van wijn gemaakt, maar van druivensap dat jaren achtereen moet rijpen in speciale vaten van verschillende houtsoorten. Je kunt wel eens proberen ‘vier rovers- azijn’ te maken. De legende vertelt dat in Frankrijk, in de 17e eeuw tijdens de pestepidemie, vier dieven werden opgepakt die zieken bestalen. De rechter die ze moest veroordelen wilde weten hoe ze het hadden klaargespeeld om niet te worden aangestoken tijdens hun rooftochten. Om aan de strop te ontkomen, gaven ze hun zure geheim prijs en vertelden dat ze zich hadden ingesmeerd met azijn waarin verschillende kruiden zaten. Het recept werd snel beroemd in heel Europa.

Tanti baci,

Frans

Hollandse kruidkoek

Ingrediënten:

  • zelfrijzend bakmeel – 200 gram
  • bruine basterdsuiker – 200 gram
  • boter – 200 gram
  • eieren – 3
  • rozijnen en/of krenten – 150 gram
  • kaneel – 1 theelepel
  • kruidnagel – 2 theelepels
  • nootmuskaat – ½ theelepel
  • zout – snufje
  • melk – 1,5 dl

Aanwijzingen:

Roer of mix de boter tot room en voeg de eierdooiers toe. Doe dan suiker, meel, kruiden, rozijnen en krenten toe en tenslotte de melk. Kop de drie eiwitten stijf en roer dit mengsel door het deeg. Vet een cakevorm in en doe het beslag erin. Laat een uur en een kwartier garen in een oven, voorverwarmd.

Aceto dei quatro ladri – 4 rovers azijn

In een liter (liefst zelfgemaakte) rode of witte azijn doe je: salie, rozemarijn, alsem, tijm, gedroogde knoflook, kaneel, jeneverbes, laurier, lavendel, kruidnagel, nootmuskaat, korstmos en wijnruit. Een week laten staan en daarna filtreren.