Ciao fratello,

Ik weet bijna niet waarover ik je moet schrijven, zoveel leuke en lekkere dingen heb ik dit Paasweekend gemaakt en gegeten en gedronken. Ik noem in willekeurige volgorde en verspreid over twee dagen: een cocktail met gin, komkommer en appelsap, een gigantische lamsbout uit de oven, een salade met gekaramelliseerde biet en karnemelkdressing, balkenbrij met gebakken appel, en gepekelde kip. Het laatste gerecht had ik nooit eerder zelf gemaakt, wel vaak gegeten in een restaurant. En iedere keer dacht ik: hoe kan kip zo lekker smaken? Nu weet ik dus hoe dat kan en hoe je het zelf voor elkaar kunt krijgen. Niet moeilijk, alleen moet je er een dag van tevoren aan beginnen. De smaak van kip wordt lekkerder van zo’n pekelbad, maar vooral de substantie verandert totaal. Ineens is de hele kip sappig, in plaats van alleen de pootjes. Ik stuur je het recept voor ‘sappig kippetje’ van Yvette van Boven.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Heb je gezien dat het kookboek van Sophia Loren opnieuw is uitgegeven? Mark Huibers schrijft er in de Volkskrant een artikel over, Hij zegt dat de recepten niet zo veel voorstellen, maar dat het alleen al voor de foto’s toch de moeite waard is. Dat begrijp ik heel goed. Wat een vrouw en wat een actrice! Een linkje naar een kort fragment naar een van haar glansrollen wil ik je toch niet onthouden. De Paas was bij ons een beetje behelpen: koud, regenachtig en we hadden bovendien vegetarische vrienden op bezoek. Maar met Bugialli’s onvolprezen ‘sformato di verdura’ en risotto met wilde asperges werd het toch nog feestelijk. Nu is het nog steeds koud en heb ik de neiging winterschotels te gaan maken. Toch ligt op de markt al veel lekkere voorjaarsgroente. Vooral uien zijn er in honderden variaties. Niks smakelijkers dan de witte, platte variant -overlangs in ringen gesneden- een uurtje in de oven laten stoven, met alleen een beetje olijfolie en oregano erover. Je kunt daar overigens elke soort uien voor gebruiken. De ringen moeten ongeveer anderhalve centimeter dik zijn. Verder is het in Italië nu bij uitstek tijd voor broccoli en zijn typisch Italiaanse broertje, de ‘cima di rapa’. Brassica rapa is hier heel populair, erg lekker en makkelijk klaar te maken. Misschien kun je het inmiddels in Nederland ook krijgen. OK, ik heb me nu lang genoeg ingehouden en over groenvoer geneuzeld.

Ik wil kip! VLEES!

Tanti baci,

Frans

Gepekelde kip

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Voor de pekel:
    • zout – 200 gram (check of je zoveel in huis hebt)
    • suiker – 200 gram
    • gekneusde jeneverbessen – 2 eetlepels
    • laurierblaadjes – 3 verkreukelde
    • zwarte peperkorrels – 1 eetlepel
    • korianderzaad – 1 eetlepel
    • venkelzaad – 1 eetlepel
    • sinaasappelschil – 1 (of mandarijnenschil)
    • water – 2 liter circa
  • Voor de kip:
    • kip – 1 biologische
    • citroen – 1 of sinaasappel
    • knoflook – een paar tenen, gepeld
    • tijm en of rozemarijn – een paar takjes
    • zout, peper – vers gemalen

Aanwijzingen:

Breng alles voor de pekel aan de kook in een steelpan en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat het dan afkoelen en giet het in een bak waar de kip in past en die in de koelkast kan staan. Zorg dat de kip goed onder staat en dek af. Zet 24 uur in de koeling. Dep de kip droog en laat hem in de koelkast een uur verder opdrogen op een schone schaal (voor een knapperig velletje).
Gooi de pekel weg. Verwarm de over voor op 175 graden. Hak de knoflook en de kruiden fijn en rasp wat citroenschil, circa 1 eetlepel. Vermeng alles met peper en zout en wrijf de hele kip ermee in. (De kip is al goed op smaak, dus wees zuinig met zout). Nog wat citroen of sinaasappel en wat tijm in de holtes en onder de vleugels is ook lekker. Zet de kip in een ingevette braadslee in de oven en braad hem in ongeveer een uur goudbruin.