Ciao fratello,

Nu ik als laatste op deze wereld een iPhone heb, ga ik jou natuurlijk ook appen. Vandaag app ik je een foto van een bordje eten. Kijk goed, want je weet niet half wat je ziet. Zalm, ok. En mayonaise, maar die was gerookt, en dat kun je niet zien. Maar het gaat mij vooral om de bloemetjes. Het is bijna een reclame voor een Thaise vliegmaatschappij. Het zijn de bloemetjes van radijs! Geloof jij het? Ik wel, want ik heb dit gegeten in Rotterdam, bij Jim de Jong, de 25 jarige chefkok van restaurant De Jong. Deze jonge De Jong kan erg lekker koken, en maakt van ieder bordje al net zo’n waanzinnig plaatje, het liefst met spullen uit eigen moestuin. In zijn restaurant onder de bogen vlakbij het spoor, kun je kiezen uit twee menu’s: groente of vlees- en vis. Voor de rest moet je maar zien wat er die dag gekookt wordt. Eigenlijk denk ik dat dit dé manier is om heel bijzonder en toch met plezier te kunnen koken. Misschien iets voor Sergio Herman, die eind van dit jaar stopt met zijn drie sterren restaurant in Oud Sluis.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Ja, wat een goed idee hè, koken met bloemetjes: We schreven er al eens over. Die jeugdige de Jong is echt nog piep zeg. Leuk om te zien dat hij zo’n passie heeft. Als hij van bloemen houdt is Italië zijn land. En als hij van passiebloemen houd heb ik nog een leuk receptje voor hem. Nieuwsgierig gemaakt door jouw bloemenverhaal opende ik de eerste de beste Italiaanse site over “cucinare con i fiori” en daarop staat een heel interessante lijst met allemaal eetbare bloemen. En dat niet alleen; als je op een bloem klikt krijg je ook nog eens een hele serie exotische recepten die je daarmee kunt maken. Ik noem maar eens wat: risotto met madeliefjes, met sinaasappelbloemen gevulde eend, soufflé van aardappel met goudsbloemen, gefrituurde tulpen; zal ik maar ophouden? Als ik dat soort dingen zie wil ik ze allemaal meteen gaan maken! Helaas heb ik er weinig tijd voor want ik moet het gras (en heel veel bloemen) maaien want als het in de brand vliegt is dat een catastrofe. Afijn, voor onze Italiaans lezende lezertjes, hier de link naar die bloemensite.

“Hebben wij eigenlijk nog wel lezertjes?” zo vraag ik mij regelmatig af, sorella. Ik zou het zo leuk vinden als ook iemand anders dan alleen steeds weer ons moedertje eens iets van zich liet horen en ons zijn of haar lievelingsrecept stuurde. Onderaan deze pagina is een mogelijkheid tot reageren. Ik zeg verder niets meer.

Tanti baci,

Frans

Gelato di passiflora – ijs met passiebloemen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • passiebloemen – 15 stuks
  • suiker – 2 eetlepels
  • gin – 1 borrelglaasje
  • port – 2 eetlepels
  • honing – 1 theelepel
  • citroen- of sinaasappelsap – van een halve vrucht
  • roomijs – ongeveer 6 dl
  • pistachenoten – 2 eetlepels, gepeld

Aanwijzingen:

Pluk de blaadjes van de passiebloemen en stamp ze heel fijn in een vijzel. Meng suiker, port, gin, honing en vruchtensap erdoor. Zet het mengsel in de ijskast tot je het gebruikt. Vul 4 schaaltjes met ijs en schenk de bloemencrème erover. Strooi wat fijngehakte pistachenoten over over iedere portie en garneer met een passiebloem.