Gisteren boodschappen gedaan in de Auchan, een enorme supermarkt in de buurt van Brindisi. Ze hebben soms erg goeie vis voor een lage prijs. Er wordt in Italië niet gevist op zon- en feestdagen, dus is het af te raden om op maandag of de dag na een feestdag vis te kopen. Toch heb ik een paar rode poontjes meegenomen omdat ze er nog goed uitzagen. Met een kruidig recept als dat van vandaag smaken ze uitstekend.
Gallinelle di mare con patate e zafferano – Rode poon met aardappelen en saffraan
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- ode poon – 4
- witte wijn – een half glas
- aardappelen – 800 gram, geschild en in stukken gesneden
- sjalotje – 1
- knoflook – 1 teen
- tomaten – 500 gram, liefst kleintjes
- saffraan – 1 zakje
- kardamonpoeder – 1 theelepel
- kurkuma poeder – 1 theelepel
- komijnpoeder – 1/2 theelepel
- peterselie – 1 bosje, gehakt
- Spaanse peper – 1 halve, gesnipperd
- zout, peper
- olijfolie
- grote garnalen – 20 gepelde
Aanwijzingen:
Verhit een paar eetlepels olijfolie in een lage pan en fruit daarin het gesnipperde sjalotje en de gesnipperde knoflookteen. Strooi er de saffraan-, kurkuma-, kardamon- en komijnpoeder over en het Spaanse pepertje. Laat 5 minuten fruiten. Doe de ponen bij de rest van de ingrediënten in de pan en bak ze goudbruin aan alle kanten. Strooi er zout en peper over, giet het glas witte wijn erbij en laat dat verdampen. Haal de ponen uit de pan en hou ze apart. Doe de in stukken gesneden aardappelen in de pan, giet er een glas water bij en laat ze op laag vuur in ongeveer 15 minuten gaar worden, afhankelijk van de grootte en de soort aardappel. Doe de ponen weer terug bij de aardappelen in de pan, dsamen met de grote garnalen en de in partjes gesneden tomaat. Strooi er zout over en laat nog 10 minuten koken zonder deksel. Strooi er peterselie over en wat versgemalen peper.