Een spectaculair lekker “dolce”. Gedroogde vijgen worden hier ook wel “cioccolata” genoemd door hun intense smaak en als leverancier van energie. Een boer vertelde mij dat hij een hele ochtend kon werken zonder honger te krijgen als hij een gedroogde vijg had gegeten.
Frittelle di fichi secchi – Gefrituurde gedroogde vijgen
Ingrediënten:
- gedroogde vijgen – 20 zachte
- amandelen – gepeld en geroosterd, 60 gram
- pijnboompitten – 20 gram
- rozijnen – 25 gram
- bloem – 150 gram
- olijfolie – 1 eetlepel
- kaneelpoeder – 1 mespunt
- kruidnagelpoeder – 1 mespunt
- rum – een half glas
- olie om te frituren
Aanwijzingen:
Doe het meel in een kom en roer er met een garde beetje bij beetje wat water en de eetlepel olijfolie door tot je een romig en glad beslag hebt. Hak de amandelen en de pijnboompitten niet al te fijn. Laat de rozijnen een half uur wellen in de rum. Doe deze drie ingrediënten in een kommetje en meng er de kaneel- en de kruidnagelpoeder door.
Snij de vijgen met en scherp mesje open. laat de helften aan een kant aan elkaar vast zitten. Doe een kleine hoeveelheid van het mengsel uit het kommetje in iedere vijg en vouw ze daarna dicht Druk de randen goed aan. Verhit de frituurolie in een pan. Haal de vijgen een voor een door het beslag en frituur ze tot ze goudbruin zijn. haal ze dan uit het vet met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer heet!