Ciao fratello,
Laatst in Rotterdam, kwam ik terecht bij Mevrouw Meijer in het oude noorden. In dit restaurant krijg je als welkom radijsjes met zout op tafel, ze hebben er heerlijke wijn, de bediening is allerliefst en het eten altijd verrassend en heerlijk. Als voorgerecht at ik een snoezig klein courgetje met de bloem er nog aan. De bloem was gevuld met iets kazigs en gefrituurd.
In mijn moestuin heb ik, als ik er op tijd bij ben, ook wel eens zo’n prachtige oranje bloem met de kleine courgette er al aan. Vandaag was het zo ver, dus ik wilde aan de slag, maar… hoe krijg je de vrucht gaar en de bloem gefrituurd? Mijn Rotterdamse vriendin Ellen was zo lief het voor me te vragen aan de chefkok van Mevrouw Meijer en vandaar dat ik jou nu een foto kan sturen. De gevulde bloem doop je in een beslagje en vervolgens gaat het hele geval in de (zonnebloem)olie. Dat hoefde maar heel kort, en toen was de bloem goudbruin en de courgette net-aan gaar. Ik ben d’r trots op.
Liefs,
Karin
Carissima sorella mia,
Wat een leuk filmpje!
Zo’n gefrituurd courgetje is een ideaal voorgerecht als je mensen te eten krijgt, want bijna iedereen vindt het lekker en het is snel en makkelijk klaar te maken. Je maakt een soort pannenkoekbeslagje (zonder ei) en daarmee kun je niet alleen courgettebloemen, maar nog eindeloos veel meer frituren, eigenlijk van alles. Anna vertelt wel eens over haar ex vriend die in de gevangenis zijn celgenoten liet smullen van een stuk oude krant dat op die manier tot een lekkernij was omgetoverd!
Dat doen we vandaag maar eens niet en nemen gewoon plakjes aubergine, wat bloemkoolstronkjes, doormidden gesneden champignons en al het andere zonder drukinkt dat we nog in huis hebben. Courgettes haal ik hier uit de moestuin van een plant die maar niet van ophouden weet en de ene prachtbloem- en of vrucht na de andere produceert. Als je de bloemen ‘s morgens plukt staan ze nog wagenwijd open en kun je makkelijk de stamper verwijderen en ze vullen met ‘iets kazigs’ zoals jij dat noemt. Mozzarella is heel geschikt maar ook ricotta en eigenlijk alle andere kaas. Verder kun je een stukje ham toevoegen of een ansjovisje en natuurlijk dat andere geheime Italiaanse wapen: het kappertje.
Voor het frituren kun je zonnebloemolie gebruiken, maar ik zweer toch echt bij onze onovertroffen olijfolie. Het lijkt er trouwens op dat de natuur hier wraak heeft willen nemen op zichzelf want de olijfbomen, die vorig jaar de slechtste oogst sinds jaren opleverde hangen nu barstensvol met mooie dikke gezonde olijven. Het weer helpt nog een handje: verzengend hete dagen met heel af en toe een buitje: daar zijn de ovale kanjers dol op.
Tanti baci,
Frans
Fiori di zucchina fritti ripieni – gevulde en gefrituurde courgettebloemen
Voor 4 personen (3 bloemen p/p)
Ingrediënten:
- courgettebloemen – 12
- ansjovisfilets – 8
- mozzarella – 200 gram
- olie om te frituren
- Voor het beslag:
- bloem – 6 eetlepels
- wItte wijn – een half glas (of water, bier, melk)
- zout – een mespunt
Aanwijzingen:
Blaas in de bloem zodat hij opengaat en haal de stamper er voorzichtig uit. Snij de mozzarella in dunne reepjes en deel de ansjovisfilets in tweeën. Vul de bloemen met een stukje mozzarella en een half ansjovisfiletje. Sluit de bloemen door de punt voorzichtig dicht te draaien. Maak het beslag: doe het meel in een kom en giet er al roerend met een garde zoveel wijn bij tot je een homogeen beslag hebt wat niet te dik is. Klop de mespunt zout erdoor en laat even afkoelen in de ijskast.
Verhit de olie in een frituurpannetje tot 180 graden (of tot hij bijna begint te walmen) Draai de bloemen door het beslag zodat ze er helemaal vol mee zitten en frituur ze in de olie tot ze aan alle kanten goudbruin zijn Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer warm.