Om de echte kabeljauwsmaak te vinden moeten de Italianen het met stokvis doen maar in Nederland vind je gelukkig nog mooie stevige kabeljauwfilets.
Filetto di Merluzzo agli Agrumi – kabeljauwfilet met citrusvruchten
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- kabeljauwfilets – 4, samen ongeveer 700 gram
- sinaasappels – 2
- citroenen – 2 middelgrote
- uien – 2 rode
- knoflook – 2 tenen
- olijfolie
- zout
- peper
Aanwijzingen:
Haal de schil van uien en knoflook, snij ze eerst in plakken en hak ze daarna heel fijn. Verhit een eetlepel olijfolie in een pan en fruit daarin ui en knoflook gedurende drie minuten. Snij ondertussen de sinaasappels en de citroenen in de breedte doormidden. Snij een schijfje van de sinaasappel en een van de citroen en hou ze apart. Pers vervolgens de citroenen en de sinaasappels uit en bewaar ook wat van het vruchtvlees. Doe de kabeljauwfilets bij de gefruite uien in de pan en giet er het sinaasappel/citroensap bij. Kook de vis gedurende een minuut of vijf op middelhoog vuur. Draai de filets tijdens het kookproces af en toe om. Strooi er zout en versgemalen peper over en voeg ook het vruchtvlees van de citrusvruchten toe. Als de saus te droog wordt nog wat sinaasappel- of citroensap toevoegen. Leg de vis als hij gaar is op een schaal en schenk er de saus over. Garneer met de schijfjes sinaasappel/citroen. Schenk er een lijntje olijfolie over en serveer.