Gisteren ben ik vanwege de aanhoudende, snijdende bries die me om de oren woei toch maar weer hout gaan hakken. Daar kreeg ik het zo warm van dat het eigenlijk niet meer nodig was. Maar echt lekker lente, nee. Ook uit Holland krijg ik bibberende emails.

We moeten de primavera maar een beetje helpen met een passend recept. Ik raadpleeg daarvoor het boek “De zon op je bord” van Jolande Burg. Rijk geïllustreerd en vol lekkere, vegetarische recepten.

Farfalle con le spugnole, panna e verdure di primavera- farfalle met morieljes, room en voorjaarsgroenten

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • Voor de garnering
    • salie – 20 verse blaadjes
    • boter – 1 eetlepel
  • Voor de pasta
    • farfalle – 250 gram
    • salie – 3 verse blaadjes
  • Voor de saus
    • morieljes – 20 gram, gedroogd
    • boter – 1 eetlepel
    • sjalotjes – 4, fijngehakt
    • wijn – 200 ml, wit
    • bouillon – 200 ml, zelfgemaakt of van een blokje
    • room – 200 ml
    • salie – 1 eetlepel verse blaadjes, gehakt
    • groenten
    • asperges – 150 gram, grof gesneden
    • peultjes – 150 gram, gehalveerd
    • doperwtjes – 150 gram, vers gedopt
    • snijbonen – 150 gram, in ruiten gesneden

Aanwijzingen:

Leg de salieblaadjes op een bakplaat en leg op ieder blaadje een klein klontje boter. Bak de salieblaadjes in circa 15 minuten in een oven op 200 °C knapperig en droog. Schenk ruim kokend water over de gefroogde morieljes en laat ze 30 à 40 minuten wellen. Spoel ze daarna 2 à 3 keer grondig schoon tot al het eventueel aanwezige zand eruit is.

Smelt de boter in een pannetje en bak de sjalotten langzaam en niet te bruin. Voeg de witte wijn toe en laat het geheel ca 10 minuten tot de helft inkoken. Doe de morieljes en de bouillon erbij en laat nogmaals 10 minuten pruttelen. Voeg de room en de salieblaadjes toe en laat nog 10 minuten doorsudderen. Voeg eventueel wat vocht toe en breng op smaak met zout en peper. Stoom in de tussentijd de asperges, peultjes, doperwten, en snijbonen in een stoommandje tot ze knapperig zijn. Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking samen met de salieblaadjes gaar.

Meng in een voorverwarmde schaal de pasta met de groenten. Schenk de saus erover en garneer met de krokante salieblaadjes.