Ciao fratello,
Het zal je deugd doen dat we deze zomer weer naar Puglia komen. Tenminste, dat hoop ik. Ik heb net de reis geboekt, dus de voorpret kan beginnen. Er is dit jaar zelfs een KLM vlucht naar Bari zag ik, dus het lijkt erop dat de laatste oorspronkelijke gebieden van Italië nu ook echt voor het toerisme worden ontsloten. Ik hoop dat jij het niet jammer vindt dat er meer bezoekers komen. Maar waarschijnlijk ben jij al zo verPuglieest dat je het alleen maar fijn vindt dat er voor zo’n relatief arm gebied (vergeleken bij Noord Italië) eindelijk belangstelling van buiten is , dat er daardoor meer werkgelegenheid komt en dat er bijvoorbeeld monumenten kunnen worden gerestaureerd. Zelf hoop ik stiekem dat wij tweeën van de zomer nog steeds de enige Nederlanders zijn bij La Rotonda, ons vaste visrestaurantje aan zee.
liefs
Karin
Carissima sorella mia,
Gisteren werd in het stadje vlakbij waar wij wonen, Ceglie Messapica, een echte koksschool geopend! Dat ging natuurlijk met veel feestelijke bombarie gepaard. Het gebouw waar de school is gehuisvest ken je, want ik ben daar -toen het nog als gemeentehuis diende- met Anna getrouwd. Je herinnert je vast nog de binnenplaats die ze speciaal voor ons hadden witgekalkt. En als je het niet meer precies weet, er is een grappig filmpje van. Op diezelfde plek zaten nu -12 jaar later, een paar koperblazers gezellig te toeteren en er waren kraampjes met lekkere specialiteiten uit de streek. Het was een drukte van belang. Niet iedereen was blij. In Italië is het gebruikelijk dat er, wanneer er subsidiegelden worden uitgekeerd (in dit geval één miljoen euro door de EU), een vreselijke strijd ontbrandt, want iedereen wil dat geld graag beheren en naar eigen believen uitgeven. In dit geval waren er twee concurrerende restaurants die zich in die strijd hadden gestort . Uiteindelijk werd die gewonnen door de familie Ricci, die een lange gastronomische traditie hooghoudt ( ‘Il fornello da Ricci’ had lange tijd een Michelin-ster). Het historische gebouw is flink opgekalefaterd en behalve wat aula’s, vergaderzalen, keukens en zelfs een paar slaapkamers voor eventuele logees, is er een schitterend praktijk- leslokaal gefabriceerd. Ik heb nog nooit zo veel roestvrij staal bij elkaar zien staan glimmen. We spraken even met de directrice, Antonella Ricci. Ze hoopte dat ook buitenlanders zin zouden krijgen om op haar school een cursus te komen volgen. Ze moeten dan wel behoorlijk goed Italiaans kunnen spreken. Ook leergierige banketbakkers komen op deze school aan hun trekken, want er zijn een paar echte patissier-cracks als leraren aangesteld. Als onderdeel van de openingsplechtigheden was er een kookwedstrijd tussen een aantal dorpsoudsten georganiseerd en er werden alvast een paar kooklessen gegeven. Leuk en vakkundig. Als je interesse hebt kun je even op de facebook-pagina kijken. Wat mij betreft is deze school een grote aanwinst!
Tanti baci,
Frans
Crostini di fegatini – Kippenlevertoastjes
Voor 6 personen
Ingrediënten:
- kippenlevertjes – 350 gram
- ui – 1 halve
- vinsanto (of een andere zoete dessertwijn – 1 half glas
- kappertjes – 1 eetlepel
- ansjovisfilets – 3
- bouillon – 1 glas
- olijfolie
- boter
- zout, peper
- salie
- brood
Aanwijzingen:
Hak de ui fijn en fruit hem in 1 eetlepel olijfolie tot hij kleur krijgt. Doe de kippenlevertjes bij de ui in de pan. Bak ze onder regelmatig roeren op middelhoog vuur een minuut of vijf en blus af met vinsanto. Nog een kwartiertje laten sudderen. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Hak de kippenlevertjes zo fijn mogelijk met een mes, geen keukenmachine. Doe de levertjes terug in de pan en doe de boter, de fijngehakte kappertjes, de ansjovis en de fijngehakte salie erbij. Zout en peper naar smaak erbij en nog een kwartier laten sudderen. Af en toe roeren en wat bouillon erbij gieten. Rooster de sneden brood, maak ze met bouillon een beetje nat aan één kant en besmeer de andere kant met het kippenlevermengsel. Serveer direct.