Lange tijd at ik in een bar bij de koffie met veel smaak een chocoladebroodje of chocoladecroissant. Sinds ik weet dat die geweldige chocoladecrème die daarin zit niks anders is dan gewone nutella kijk ik er een beetje anders tegenaan. Maar waarom eigenlijk? De bakker dacht -terecht- toen hij ze maakte: “waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?”

 

Crostata alla nutella – Crostata met nutella
Voor 8 personen

Ingrediënten:

  • Voor het deeg (pasta frolla)
    • boter – 260 gram, koude, uit de ijskast
    • bloem – 330 gram
    • zout – een mespunt
    • eierdooiers – 2
    • poedersuiker – 130 gram
  • Voor de vulling:
    • nutella – 750 gram
    • poedersuiker
    • vanille essence – 2 à 3 druppels

Aanwijzingen:

Maak eerst het deeg voor de bodem. (de nutella is al gemaakt). Doe de boter, bloem en zout in een keukenmachine en mix ze goed door elkaar tot je een zandachtige substantie hebt. Je kunt het ook met de hand doen, in dat geval snij je de boter eerst in kleine blokjes. Voeg de suiker toe, maak een bergje van het geheel met in het midden een kuiltje.  Doe daarin de eierdooiers en de vanille essence en kneed alles nu snel tot een compact en elastisch deeg. maak er een bal van, wikkel deze in cellofaan en leg hem minstens twee uur in de ijskast.

Verhit de oven op 180 °C . Neem 2/3 van het deeg en rol dit uit tot een ronde lap van ongeveer 2 mm dikte. Vet een taartvorm van ongeveer 24 cm doorsnee in en bedek de bodem daarvan met het deeg en zorg dat ook de opstaande randen met deeg worden bedekt. (het deeg laat zich heel makkelijk vormen). Maak met een vork gaatjes in de taartbodem en verdeel vervolgens de nutella goed over de hele bodem met een pannenlikker. Rol met de muis van je hand van het overgebleven 1/3 deel meel een stuk of 12 slierten van ongeveer 24 cm, druk ze enigszins plat en maak een decoratief ruitjesmotief bovenop de taart.  Zet hem 45 minuten in de oven. De taart moet goudbruin worden en niet te donker. Strooi er wat poedersuiker over.