Een recept voor wie wat tijd over heeft want de mosselen moeten één voor een worden opengewrikt. Maar het resultaat is zo lekker dat, wie even deze moeite neemt, er geen spijt van zal hebben. Hier worden mosselen ook vaak rauw gegeten, net als oesters. Als je een keer in een Pugliees visrestaurant gaat eten bestel dan de “antipasti crudi” een enorme hoeveekheid rauwe visspecialiteiten met oesters, mosselen, kokkels, inktvis, grote garnalen en  carpaccio van tonijn en zwaardvis. Ook kun je een portie zee-egels bestellen: een specialiteit.

Cozze gratinate – gegratineerde mosselen

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • mosselen – 1 kilo
  • paneermeel – 250 gram
  • Parmezaanse kaas. – 200 gram
  • knoflook – 4 tenen
  • peterselie – 1 bosje
  • peper – vers gemalen

Aanwijzingen:

Verwarm de oven op 200 graden. Was de mosselen onder koud stromend water en borstel ze schoon. Verwijder de baardjes. Open ze één voor een met een stevig mes of een oestermes. Dat gaat het beste door het mes in de mossel te steken waar het baardje zat en het vervolgens te draaien. Leg de helften waarin de mossel is blijven zitten met de mossel naar boven in een ovenvaste schaal. Meng paneermel en parmezaanse kaas. Hak de knoflook en de peterselie heel fijn en meng die ook door het paneermeel. Verdeel dit mengsel over de mosselen. Strooi er versgemalen peper over en besprenkel alles met olijfolie. Zet de schaal in de oven gedurende ongeveer 20 minuten.