Ciao fratello,

Ik wil niet al te dramatisch doen, maar waar zijn de seizoenen gebleven? Het was altijd zo’n geruststellende houvast: het wordt altijd weer lente. Na zomer kunnen we rekenen op herfst. En herfst gaat voorbij, want de winter komt.

Maar afgelopen weekend stond ik bladeren te harken bij 26 graden. Dat hoort niet! Het mag zonnig zijn in de herfst –graag zelfs– maar daar hoort kou bij. Van bladeren harken krijg je het dan lekker warm. Nu stond ik op slippers, in een korte broek bladeren in een kruiwagen te scheppen met het zweet in mijn nek. We begonnen al een beetje te wennen aan winters zonder sneeuw, en aan zomers met veel regen, maar nu wordt het te gek. We schijnen het aan Irma te danken te hebben, en Irma weer aan een opgewarmde zee, en een te warme zee aan ontbossing in Tropische gebieden. Wie nu nog niet groen denkt is niet goed bij zijn hoofd.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Een vriend van mij grapte eens dat hij ‘s nachts de motor van zijn auto stationair liet draaien omdat hij zo blij was met het broeikaseffect. “Altijd lekker warm weer, het summum!” zei hij. Ik lachte erom, maar als een Italiaanse boer met kiespijn. Deze zomer hielden we ons hart vast of de olijven, die talrijk aan de bomen hingen, niet zouden verdrogen door de aanhoudende hitte en het uitblijven van regen.

Er is gegronde reden tot bezorgdheid zolang er mensen aan de macht zijn als Donald Trump die doodleuk de steenkolencentrales weer open gooit en het klimaatverdrag aan zijn laars lapt. Het enige wat ik kan doen en voor mezelf als doel heb gesteld is op een zo weinig vervuilend mogelijke manier te leven. Gelukkig heb ik een auto die op aardgas rijdt en dat is hier niet alleen de goedkoopste maar ook (op elektriciteit na) de minst vervuilende brandstof. En ‘s nachts zet ik hem uit.

Niet eens zo heel ver hier vandaan staat een staalfabriek en petrochemische industrie (de ILVA van Taranto) die dag en nacht op volle toeren draait en tonnen gif uitbraakt. Dit gigantische industriële complex wordt alleen van de stad gescheiden door het kerkhof, waar ongetwijfeld grote aantallen mensen liggen die het slachtoffer zijn van deze smeerpijperij. In en rond Taranto is een kindersterfte van 20% meer dan de rest van Italië.

Rondom de stad, waar veel weilanden zijn, mag geen vee meer grazen omdat er te veel dioxine in de grond zit en de mosselen, die in een oorspronkelijk ideaal leefgebied (mare piccolo) groeien, mogen om dezelfde reden niet meer worden verhandeld. En de regering (onder leiding van de sociaal democraat Renzi) blijft gigantische hoeveelheden geld pompen in deze adembenemende fabriek die al jaren geleden gesloten had moeten worden omdat hij ook nog eens totaal onrendabel is.

Vandaag komt Renzi naar Taranto met zijn verkiezingstrein. Er zijn geen protesten aangekondigd maar gelukkig is er wel een beweging die zich inzet voor de sluiting van deze moorddadige fabriek. Ik hoop het mee te maken!

Tanti baci,

Frans

Cozze alla Tarantina – Mosselen uit Taranto

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • mosselen – 1 kilo
  • tomaten – 400 gram gepelde
  • witte wijn – 1 glas
  • Spaanse peper – 1 verse
  • olijfolie – 1 dl
  • knoflook – 2 tenen
  • zout – een flinke snuf
  • peterselie – een bosje
  • brood – 8 sneetjes

Aanwijzingen:

Maak de mosselen schoon onder de koude kraan en trek de baarden eraf.

Verhit de helft van de olie in een grote pan met een dikke bodem en fruit daarin een hele, gepelde teen knoflook. Als deze kleur heeft gekregen de mosselen toevoegen, met de peterselie, aan de kook brengen en afblussen met het glas wijn.

Deksel op de pan en laten koken tot de mosselen opengaan (een minuut of 4). Het Spaanse pepertje heel fijn hakken.

Draai het vuur uit. Verhit in een andere pan de andere helft van de olie, voeg de Spaanse peper toe en ook de tweede, geplette teen knoflook. Op zacht vuur kleur laten krijgen. Dan de tomaten erbij en wat peper en alles op laag vuur nog een minuut of 6 laten sudderen, tot de saus is ingedikt. Af en toe roeren. Giet de mosselen af, vang het vocht op, giet het bij de tomatensaus en laat alles nog 10 minuten koken. Verwijder de knoflook en de peterselie van de mosselen.

Leg een vel ovenpapier op een bakplaat en verdeel er de sneetjes brood over. Besprenkel ze met olijfolie en laat ze onder de grill goudbruin worden.

Doe de mosselen bij saus (of andersom) en roer door elkaar. Hak de peterselie fijn en strooi hem erover.

Maal nog wat peper over de mosselen, wacht 3 minuten en roer een laatste keer door elkaar. Serveer.