Ciao fratello,

Waar denk jij aan bij Miami? Ik aan sushi met Peekytoe crab en aan peanutbutter chocolate mousse met banana ice cream. Nog vechtend tegen de jetlag, denk ik terug aan een culinaire topweek op een plek waar ik die het minst had verwacht. Lunch bij restaurant BLT-Steak aan de boulevard van Miami Beach begon steevast met een ‘popover’, een super luchtig kaasbroodje in de vorm van een muffin. Daarna nam ik bijvoorbeeld tartaar van tonijn met avocado, of een red snapper ceviche met cocosmelk, komkommer en limoen. In het überhippe hotel Delano aten we in het stikkedonker de lekkerste octopus die ik ooit heb geproefd en bij Michaels Genuine Food, waar ook Michelle Obama graag dineert, aten we verrukkelijke crispy sweet&spicy pork belly en spruitjes van de grill. Allemaal heerlijk en voor de happy few, maar de meeste lol hadden we in Jerry’s Famous Deli. Vierentwintig uur open en een menukaart met –pakweg- tweehonderd gerechten, variërend van hotdogs en burgers tot pasta’s en taco’s. We aten hier de smeuïgste ‘tuna salad melt’ en de sappigste pastrami. En alles altijd met ‘coleslaw’, direct afgeleid van de Hollandse koolsla die de eerste landverhuizers meebrachten. Ik ben het thuis meteen ook gaan maken. Een wintergerecht dat barst van de vitamine c.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Waar ik aan denk bij Miami? Aan Don Johnson met zonnebril, in opwindende vrijetijdskleding, die met een getrokken gun uit zijn iets te rode Ferrari 365 GTS springt. Maar ik wist niet dat hij zulke lekkere vakantiesnacks te eten kreeg. Viva Florida! Ik krijg er een zomers gevoel bij. Onze reis naar Nederland was een succes: veel tevreden olijfolieklanten, gezellige feestdagen en zelfs het eten viel niet tegen. Volgens Anna is Albert Heijn (die ze steevast ‘Albertino’ noemt) nog steeds een treurig makende supermarkt, maar in de Javastraat in Amsterdam waren we in ons element. Vooral de Marokkaanse winkels met hun uitgebreide assortiment, hun aardige en behulpzame mensen zijn een verrijking voor de stad. Maar ook de Volendammer Vishandel is top: 4 moddervette haringen voor 5 euro! Ook was ik erg gecharmeerd van de Chinese groothandel tegenover de Makro in Buitenveldert: Wah Nam Hong Superstore. Lekkere vette Peking eenden uit de diepvries, kruiden, groentes, sauzen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het, geconserveerd èn vers. Maar we zijn inmiddels weer terug in Italië. Nog steeds in het Noorden, bij de zus van Anna, Donata, die in een oud klooster aan een rivier woont in Mezzano Scotti,  tussen Piacenza en Genua. Ondanks het fraaie landschap niks zomers gevoel hier, veel mist en druilregen. Dus tijd voor winterkost. Donata haalde van het land een grote kool die ze zelf had verbouwd. Die lijkt me heel geschikt voor het maken van jouw coleslaw, maar dan wel voor twintig personen want het ding weegt een kilo of negen. Normaal gesproken worden deze ‘verze’ kleingesneden en vervolgens urenlang gestoofd met wat witte wijn en een paar saucijzen. Donata maakte ook een torta di rose, ‘rozentaart’, een kunstwerkje waarvan ik je volgende week het recept stuur.

Tanti baci,

Frans

Coleslaw – Salade van witte kool

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • witte kool – 1 halve
  • wortel – 1 middelgrote
  • zout suiker – 1 eetlepel
  • witte wijnazijn
  • mayonaise – 5 eetlepels, zelfgemaakt of uit een goed potje
  • mierikswortel – 1 eetlepel
  • rozijnen, appel, bosuitje – naar keuze

Aanwijzingen:

Snij de harde onderkant van de kool en haal de buitenste bladeren eraf. Snij de kool in zo fijn mogelijke reepjes, met een lang, scherp mes. Rasp de wortel een beetje schoon en snij ook deze in lange dunne reepjes. Misschien gebruik je niet de hele wortel. Het gaat meer om de kleur in de salade. Doe kool en wortel in een vergiet met een eetlepel zout, een eetlepel suiker en een flinke scheut witte wijn azijn. Schep de boel om en laat een uur staan. De kool wordt zo zachter van smaak en structuur.
Maak ondertussen mayonaise, of neem vijf eetlepels uit een potje van een goed (biologische) merk. Meng er een eetlepel romige mierikswortel door.

Druk de groente in het vergiet een beetje aan, zodat het meeste vocht er uitloopt. Schud de kool een beetje droog in een schone theedoek. Doe de kool in een bak en schep er de mayonaise door. Proef of de salade goed op smaak is en smeuïg genoeg. Anders nog wat zout, peper of mayo erbij. Je kunt deze salade eventueel nog versieren met rozijnen, stukjes appel of een gesnipperd bosuitje.