Carissima sorella mia,

Trump is president en hier zijn de cime di rape gaar. De Nederlandse naam voor dit gewas is raapzaad en dus geen koolzaad, want dat is zijn broertje uit de brassica familie waar het heel veel op lijkt. Onze buren Leonardo en Franca halen grote hoeveelheden rape van het land en gebruiken ze om er een deel van in te vriezen, om ze in potjes met azijn in te maken, en vooral om ze snel zelf te eten want ze smaken heerlijk. Leonardo heeft een maand in het ziekenhuis van Taranto gelegen. Hij onderging een beenmerg transfusie en chemotherapie om de leukemie waaraan hij lijdt te bestrijden. Ofschoon de dokter hem heeft gezegd rustig aan te doen, wil hij daar niets van weten. Hij sjouwt zakken cement, ploegt het land, en neemt (teveel) hooi op zijn vork. Net als altijd, want hij kan niet anders. Anna denkt dat dit hoe dan ook zijn grote kracht is en dat hij de strijd gaat winnen op karakter. Ik hoop het van harte, want Leonardo is innemend, hartelijk en behulpzaam. Hij verbouwt net als wij alles biologisch -en is wat dat betreft een “moderne” boer te noemen, maar houdt wel van allerlei antieke zegswijzen (“dop je eigen boontjes, dan wordt je honderd”) en is bovendien een vat vol kennis over het boerenbedrijf zoals dat sinds mensenheugenis functioneert. Ik stuur je een foto van hem, te midden van zijn rape. Ik ben blij als ik Leonardo zo aantref: rustig zittend op een stoel, omringd door groen en niet happend naar adem omdat hij te hard werkt. Zijn vader, die aan dezelfde ziekte leed, is honderd jaar oud geworden! Dat geeft hoop. Misschien werd hij zo oud omdat hij zijn eigen rape schoonmaakte en zijn eigen boontjes dopte. Maar misschien ook omdat hij gewoon doorging met zijn leven, ook al wist hij dat hij ernstig ziek was. Ik neem er een voorbeeld aan. Ik kan van Leonardo leren en ik kan van hem houden. En wat is hij duizend maal interessanter en waardevoller dan een, zeg, Trump.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Wat een mooi, hoopvol bericht in donkere tijden. Letterlijk en figuurlijk, want het begint hier nu al om vijf uur donker te worden. En dan komt Sinterklaas ook nog eens aan van t weekend. Met Pieten. Ik kijk er niet naar uit. Vanmiddag heb ik met 22 kleuters gezellig appelmoes gemaakt in de klas. Dat dan weer wel. Ze mochten helpen snijden en roeren. Morgen gaan we ‘t opeten. Ik laat ze eerst proeven wat er nog bij moet: kaneel, piment, paprikapoeder of kruidnagel. ‘t Zal mij benieuwen.

liefs

Karin

Cime di rapa e soncino ai capperi e mimosa – raapzaad-toppen met veldsla, kappertjes en mimosa

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • eieren – 2
  • raapzaad-toppen – 150 gram
  • veldsla – 200 gram
  • kappertjes – een handvol
  • peterselie – 2 eetlepels, fijngehakt
  • mosterd – 1 eetlepel
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • zout, peper
  • yoghurt – 4 eetlepels

Aanwijzingen:

Kook de eieren tot ze hard zijn. (ca 8 minuten). Doe de raapzaad toppen in een pan met kokend water en wat zout, gedurende ca 5 minuten, doe ze dan in een vergiet en spoel ze af met koud water. Was en droog de veldsla. Doe de twee groentes bij elkaar in een kom en maak de dressing: meng de mosterd door de yoghurt, samen met 2 eetlepels olijfolie, zout en peper en schenk dit over de sla. Pel de eieren, snij een ervan aan plakjes en maak mimosa van het andere. Versier de sla met plakjes ei en mimosa.