Ciao fratello,
Ken jij toevallig die geweldige Engelse taart: Mary Berry? Deze grijze grand old lady presenteert The Great British Bake Off, een programma van de BBC over toetjes, gebak en andere zoetigheden. Mary bakt alles in een oogwenk en kan er ook nog aanstekelijk bij vertellen. Ik bak eigenlijk nooit, maar door haar kreeg ik er toch ineens zin in. Dus toen ik zaterdag een recept voor cheesecake met kastanje, chocola en sinaasappel in The Financial Times zag staan, moest het maar eens gebeuren. Het recept zag er makkelijk uit, en dat was het ook. De cheesecake is duidelijk bedoeld om iemand met (ge)bakvrees over een drempel te helpen. Om ook jou te overtuigen heb ik ‘m iets Italiaanser gemaakt, door de cream cheese te vervangen door mascarpone. Wel zo lekker. Sterker nog, als je net zo gek bent op marrons vanillées als ik, dan is deze taart hemels. Het recept uit de FT is van Rose Carrarini, van ‘Rose Bakery’ in Parijs.
liefs
Karin
Carissima sorella mia,
Ziet er inderdaad goddelijk uit, die taart (de eetbare). Ik heb de bakkende Mary Berry even bekeken op YouTube, want daar vind je een eindeloze hoeveelheid filmpjes met en over haar. Hoe Engels! Altijd vriendelijk en beleefd. Ik kwam al surfend ook weer even langs ‘Masterchef’, waarover je me een paar weken geleden vertelde. Van dat programma bestaat ook een Italiaanse versie. Helaas lijkt die, zoals veel programma’s hier, gemaakt voor en door zwakzinnigen met een sterke voorkeur voor pervers sadisme. De aspirant chefs worden als gedweeë schapen naar een slachtbank geleid, waar ze hun zojuist geprepareerde brouwseltje mogen vertonen om vervolgens door drie onuitstaanbaar arrogante beulen vakkundig de grond in te worden getrapt. Het gedrag van die betweters is natuurlijk irritant, maar misschien nog erger is de totale slaafse onderdanigheid waarop de slachtoffers ‘Si chef en no chef’ lispelen terwijl ze worden afgeslacht. Kijk maar eens. Je hebt niet veel Italiaans nodig om het te kunnen volgen. Gelukkig wordt al deze ellende ook opgemerkt door mensen die er de draak mee steken. Je kunt een erg grappige persiflage zien: ‘Bastardchef’, door de komiek Crozza. Een ‘bastardo’ is zoals je weet het ergste wat je kunt zijn in Italië.
Nog even over die cheesecake: Je kunt ook alléén ricotta gebruiken ipv ook nog mascarpone. Dan wordt de taart een stuk minder heavy. Als je ricotta langdurig met een keukenmachine slaat wordt het lekker romig. Die bodem van koekkruim is geniaal. Toen ik de taart maakte heb ik de boter vervangen door olijfolie om de calorieën een beetje in de hand te houden, en er een eitje bij gedaan voor de samenhang. Ik maak vaak een gelijksoortige ricottataart van mijn held Bugialli, maar dan is de bodem van ‘pasta frolla’ oftewel kruimeldeeg. Meer werk, maar eerlijk gezegd ook lekkerder want krokanter.
Tanti baci,
Frans
Cheesecake met kastanje, sinaasappel en chocola
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- Voor de bodem:
- boter – 70 gram, gesmolten
- koekjes – 160 gram, bijv. zandkoekjes, digestives of bastonjes
- Voor de vulling:
- ricotta – 380 gram
- mascarpone – 135 gram
- kastanjepuree – 150 gram, gezoet
- room – 60 gram
- vanille essence – 1 theelepel
- zout – 1 snufje
- sinaasappelzest
- eieren – 3
- chocolade – 120 gram bittere, grof gehakt
- bloem – 1 eetlepel
Aanwijzingen:
Voor de bodem: Mix de gesmolten boter met de koekkruimels en druk het mengsel in een springvorm van 23 cm.
Voor de vulling: Mix met een garde alle ingrediënten voor de vulling in een grote kom tot een soepel beslag, met als laatste de chocoladesnippers en de bloem. Schep de vulling op de bodem en bak de taart 45 tot 50 minuten in een voorverhitte oven op 180 C tot ie goudbruin is, en stevig aanvoelt als je er licht op drukt. Laat ‘m in de vorm afkoelen en dan koud worden in de ijskast. Je kunt ‘m voor gebruik eventueel nog versieren met sliertjes gesmolten chocolade of kastanjepurée.