Carissima sorella mia,

De foto van de certosino die je me stuurde heb ik direct doorgestuurd naar Chicca, Anna’s dochter. Ze heeft die gezellige bar in San Govanni in Persiceto, een stadje even buiten Bologna, weet je nog?  Het resultaat was verrassend. Want op hetzelfde moment dat jouw foto op de display van Chicca’s mobiele telefoon verscheen (ze stond op dat moment waarschijnlijk een schuimige cappucino voor iemand te maken) werd bij haar live precies zo’n zelfde taart bezorgd door de plaatselijke bakster, een vrouwtje van 85 jaar oud. 

Een goede, Italiaanse bar zoals die van Chicca zorgt ervoor dat de klanten gerechten kunnen bestellen die volgens eeuwenoude tradities zijn bereid en Certosino is er een van. 

Hier (ik tik dit stukje in Chicca’s bar “OB”) heet deze lekkernij “Pannone di natale”, wat je het beste als kerststol kunt vertalen. Chicca vroeg het vrouwtje of ze ook een recept had. “Jazeker” antwoordde ze. “Er zitten een heleboel ingrediënten in die ik allemaal voor je zal opschrijven. En bovendien verklap ik je ook een geheim. Dat kan ik rustig doen omdat ik al 85 ben en niks te verliezen heb, maar je moet wel mijn naam en voornaam in het artikeltje laten schrijven, zodat mijn kinderen zullen zien dat hun moeder beroemd is geworden”.

Ik ben nog steeds bezig het handschrift van Carolina Mazzoni te ontcijferen. Een flinke klus maar er zit schot in. Om wat meer begrip te krijgen van de werkwijze keek ik ook wat filmpjes op youtube maar daar werd ik niet wijzer van, integendeel. Het blijkt dat zo’n beetje iedere Bolognese mamma haar eigen opvatting heeft over hoe je de lekkerste certosina klaarmaakt. De een laat het deeg vier dagen rijzen, de ander zet het een nacht in de koelkast. Het geheim van Carolina komt er op neer dat een deel van de ingrediënten eerst gekookt wordt in wijn en suiker alvorens ze door het deeg te mengen.

Het resultaat is niet bepaald een luchtig gebakje, maar wel vreselijk lekker!

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Tekst hier invullen.

Wat leuk dat je achter het geheim van de certosino bent aangegaan. Het baksel staat bij ons te wachten tot het kerst  is. Dan lijkt het me iets voor bij de koffie. Meer koek dan brood is die van mij, vrij plat en compact. Ik denk dat je er behoorlijk wat schade mee zou kunnen aanrichten als je ‘m als frisby gebruikt. 

Ik kocht de certosino bij een allerliefst Italiaans echtpaar bij mij om de hoek in de Jordaan. Zij hebben daar een zaakje waar ze alleen lasagne, cannelloni en focaccia verkopen. En ze schenken er de lekkerste milde, rode wijn, ook rechtstreeks uit Bologna, waar ze vandaan komen. De meeste mensen halen er gerechten af, maar ik eet er liever ter plekke, want dan is het net alsof je in hun keuken zit. Die certosino’s stonden op de toonbank, net als bij Chicca dus. Ik laat je weten hoe hij smaakt. Of weet je wat? ik breek er gewoon nu al stiekem een stukje van af. Wacht even, je hoort het zo.

Nou zeg, ik heb me he-le-maal vergist ! Het is wel degelijk een cake, en nog luchtig ook, maar wel tjokvol noten en gekonfijte zuidvruchten. Ik zou ‘m achter elkaar op kunnen eten, zo heerlijk smaakt-ie. Ik hoop dat kerstavond haalt !

Karin

Certosino – Kerststol uit Bologna

Voor 8 personen

Ingrediënten:

 • tarwebloem – 1kilo
 • bakpoeder – 1 theelepel of een zakje banketbakkergist
 • suiker – 400 gram
 • boter – 200 gram
 • eieren – 4
 • hazelnoten – 100 gram, grof gehakt
 • walnoten – 100 gram , grof gehakt
 • pinda’s – 100 gram, grof gehakt
 • amandelen – 100 gram , grof gehakt
 • gedroogde vijgen – 200 gram of 400 gram vijgenjam
 • cacaopoeder – 50 gram
 • bittere chocola (fijngehakt) 50 gram
 • geconfijte sinaasappelschil
 • geconfijte kersen
 • rozijnen – 250 gram
 • wijn – een halve liter

Aanwijzingen:

Doe de wijn met de suiker en de rozijnen in een pan, breng op temperatuur  en laat alles een minuut of 20 koken samen met alle verschillende noten en de vijgen. Laat afkoelen.  Smelt de boter in een ander pannetje en laat afkoelen. Verhit de oven op 180 graden. Doe het meel in een kom en roer de cacao, de bakpoeder de chocola, de eieren en de gesmolten boter erdoor. Voeg er beetje bij beetje ook de wijn met de suiker en noten aan toe tot je een homogeen mengsel hebt. Vet een bakblik in, bestuif met meel en stort het mengsel erin. Zet het blik in de oven en laat een half uur bakken. Haal de taart uit de oven, verdeel de geconfijte vruchten erover en zet alles nog een minuut of 20 in de oven. De taart is gaar als een breinaald er schoon uitkomt.
Laat de taart afkoelen en bestrijk hem met wat honing.