Carissima sorella mia,

Op de tweedehands kledingmarkt  in Martina Franca zocht Anna een paar speciale schoenen, omdat haar gebroken voet nog steeds pijn doet en opgezwollen is.  Die schoenen moesten groot genoeg zijn om erin te passen, maar tegelijkertijd ook steun geven zonder pijn te doen. Er staan op die markt  een paar schoenenverkopers en met de aardigste, Giovanni, heeft Anna  inmiddels vriendschap gesloten. Hij  dacht na over haar probleem, maar had geen pasklare oplossing. Wel vertelde hij over zijn grootouders die arm waren en daarom voor zichzelf  schoenen maakten van grote cactussen, althans van de ovale schijven waaruit ze bestaan.

De Opuntia ficus-indica, beter bekend als de fichi d’India, staan overal in grote aantallen langs de weg en in het land. Ze zijn oorspronkelijk afkomstig uit Mexico, zijn ijzersterk en worden voor de meest uiteenlopende doelen gebruikt. Ten eerste vormt een heg van deze, soms wel vijf meter hoge, stekelige woekeraar een uitstekende bescherming tegen indringers. Verder kunnen de bladen gekookt worden en daarna gegeten; ze  bevatten veel vitaminen en mineralen. Aan het begin van de zomer beginnen de cactussen te bloeien in de meest uiteenlopende kleuren: van wit, geel of oranje tot diep donkerpaars. De bloei duurt de hele zomer en in de herfst vormen zich de beroemde cactusvijgen. Deze worden vooral door de plaatselijke bevolking gretig verslonden, maar ik maak er liever likeur van. Ze zitten namelijk vol met kleine, keiharde pitjes en ook van de smaak raak ik niet echt opgewonden. Om ze te plukken moet je je goed beschermen want op de vrucht zitten piepkleine naaldjes die, als ze in je huid terecht komen pijnlijk zijn en het is vrijwel onmogelijk om ze weer kwijt te raken.  Je kunt in de tuinwinkel een soort ijzeren bekertje kopen met een hele lange stok er aan. Dat is een kaktusvijgenplukker, speciaal voor dat doel ontworpen. Als je de vruchten even in koud water legt raken ze hun naaldjes kwijt en kun je er die (verrukkelijke) likeur van maken. Dat gaat min of meer zoals het maken van limoncello: alleen de schil van de vrucht wordt gebruikt.

Om terug te komen op Anna en haar zoektocht naar passende schoenen: ze bedankte Giovanni voor zijn mooie verhaal, maar zag zichzelf toch nog niet op ondergebonden cactusbladen voortsloffen. Ze kocht een paar slippers.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Wat zielig voor Anna. Slippers geven natuurlijk alles behalve steun. Ik zou teruggaan naar het ziekenhuis. Misschien hebben ze daar een soort tijdelijk loopgips of zo. Jammer dat ze niet van voetbal houdt, want dit zijn wel tijden om iedere avond met je benen omhoog te kunnen zitten. Volg jij het wel een beetje? Hoe Nederland er gisteren doorheen zwijnde? Het café waar ik keek had z’n menukaart aan de wedstrijd aangepast. Je kon Australische pie en Hollandse slavink met bloemkool met kaassaus eten. Ik koos voor het laatste en werd onmiddellijk weer fan van de bloemkool. En bloemkool hangt kennelijk in de lucht, want vanavond at ik bij onze moeder een heerlijk Ottolenghi gerecht met bloemkool, saffraan, uien, rozijnen en groene olijven. Als je het nog nooit hebt gegeten, kun je je bijna geen voorstelling maken van de smaak die deze merkwaardige combinatie oplevert. Je moet me dus geloven, het was heerlijk.

liefs

Karin

Cavolfiore con zafferano – bloemkool met saffraan

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • saffraandraadjes – anderhalve theelepel
  • kokend water – 3/4 liter
  • bloemkool – 1 middelgrote, in roosjes
  • ui – 1 grote rode, in ringen
  • rozijnen – 100 gram sultana
  • groene olijven – 100 gram ontpit en overlangs doormidden gesneden
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • laurier – 2 blaadjes
  • peterselie – 4 eetlepels, grof gehakt
  • zout en zwarte peper

Aanwijzingen:

Verhit de oven tot 200 graden. 

Doe de saffraandraadjes in een kommetje en giet er 3/4dl kokend water op. Laat 1 minuut trekken en giet het in een grote kom. Voeg de overige ingredienten toe, behalve de peterselie en vermeng alles met de handen.

Stort het mengsel in een ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en zet in de oven. Laat de bloemkool in 40-45 minuten beetgaar worden. Neem de schaal halverwege de oventijd eruit, schep alles goed om en zet afgedekt terug.

Haal de schaal als de bloemkool beetgaar is uit de oven, haal de folie eraf en laat de groente iets afkoelen voor de peterselie er door gaat. Proef, voeg zout en peper toe en serveer de bloemkool warm of op kamertemperatuur.