Carissima sorella mia,

Anna wankelde onze huiskamer binnen waar ook ik me ternauwernood staande hield, omdat de stroperige hitte me de adem afsneed en logisch denken eigenlijk niet meer mogelijk was. 

“Ik heb pijn” zei ze, “Hier op mijn borst, het bevalt me niks”.

Ondanks haar diepgewortelde angst voor ziekenhuizen bracht ik haar zo snel als ik kon naar de eerste hulppost van Martina Franca. Ik moest buiten blijven wachten vanwege de covid. Na een half uur werd ik naar binnen geroepen. Foute boel, want zij had naar buiten moeten komen. 

Ze lag op een brancard met om haar heen een stuk of tien dokters en verpleegsters. Een van hen nam me apart: “Ze heeft een hartinfarct gehad. De ambulance brengt haar nu naar Taranto”, zei ze. Het was alsof zich een afgrond voor me had geopend waar ik in ging vallen.

Een paar uur later zat ik in mijn auto op het in hitte en duisternis gehulde parkeerterrein van het ziekenhuis van Taranto wanhopig op een bericht te wachten over hoe het met haar ging. Ook hier mocht ik niet naar binnen. Toen belde ze. Haar stem klonk heel dichtbij, alsof ze in mijn armen lag en in mijn oor fluisterde: “Cesco, ze hebben me gered. Ik had een hartinfarct, maar ze hebben op tijd kunnen ingrijpen.” Ik durfde nog niet van opluchting te huilen. 

Na een week kwam ze weer thuis, gedotterd en gezond, maar nog heel snel moe en vooral erg geschrokken, net als ik. De vrouwelijke arts die haar had behandeld belde mij persoonlijk om de situatie door te nemen en raadde me aan om Anna een cholesterolarm dieet te laten volgen. Dat wil zeggen: minder kaas, minder rood vlees en vleeswaren, en minder volle melkproducten en eieren. En voorzichtig zijn met zout. Juist wèl goed zijn peulvruchten, noten, brood en pasta van volkorenmeel en zilvervliesrijst. En verder stapels groente en fruit. 

Ik geloof dat we inmiddels nog lekkerder eten dan vóór het infarct. Hoe smakelijk wordt gewone sla als je er wat noten, druiven, stukjes meloen, avocado (een echte cholesterol killer), rozijnen en reepjes paprika aan toevoegt! In plaats van zout gebruik ik nu selderijzout. Je kunt dat makkelijk zelf maken door een selderijplant fijn te hakken en te drogen. Dat kan in een oven op 50 graden, met de deur een beetje open. Als de stukjes selderij echt goed droog zijn, maal je ze heel fijn in de koffiemolen of in een ander molentje. Het poeder dat je dan krijgt heeft echt een behoorlijk zoute smaak en je proeft bovendien nog selderij. Lekker en minder slecht voor je dan zeezout. Ik stuur je een foto van Anna in het ziekenhuis bij 40 C, en een waar ze, bij ons in de trullokeuken,  weer aan de pastamachine draait alsof er nooit iets heeft plaatsgevonden.

Tanti baci,

Frans

Ciao fratello,

Wat een rotschrik, voor ons allemaal! En een wake- up call, ook voor ons allemaal. Ook als je niet te zwaar bent, en dagelijks redelijk in beweging bent, moet je als je ouder wordt dus alert blijven op hartklachten. En bij vrouwen uiten die zich soms op een verraderlijke manier. Je gaat niet onmiddellijk naar de dokter als je moe bent, of buiten adem, of pijn in je nek en schouders hebt. Even een beetje rustiger aan doen, denk je dan. Afijn, godzijdank waren jullie er alsnog op tijd bij. En nu op dieet! Wat zou ik zelf het meeste missen? Kaas en eieren denk ik. Geen zout lijkt me ook moeilijk, maar misschien wen je daaraan. Met kruiden kun je vast een heleboel opvijzelen. Hou me op de hoogte!

Veel liefs, ook voor Anna

Cardio-insalata – Goed voor je hart sla

Voor 4 personen

Ingrediënten:

 • olijfolie – 4 eetlepels
 • sla – 1 krop
 • peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten of welke andere dan ook) geweekt en gekookt – 200 gram
 • paprika, gegrilld en gepeld -1
 • walnoten – 1 handvol
 • druiven, door de helft gesneden en ontpit – een handvol, 
 • kappertjes – een eetlepel
 • olijven, ontpit – 1 handvol
 • avocado – geschild en ontpit – een halve
 • tomaten – 150 gram
 • tonijn – een klein blikje
 • citroensap – van een citroen
 • zout, peper

Aanwijzingen:

Haal een stuk of 10 bladeren van de krop sla, was ze, droog ze en snij ze in heel dunne reepjes. 
Snij de avocado en de tomaten in kleine stukjes. 
Meng alle ingredienten doorelkaar en besprenkel met olie, citroensap, (selderij)zout en peper.
Serveer.