Carissima sorella mia,
Anna wankelde onze huiskamer binnen waar ook ik me ternauwernood staande hield, omdat de stroperige hitte me de adem afsneed en logisch denken eigenlijk niet meer mogelijk was.
“Ik heb pijn” zei ze, “Hier op mijn borst, het bevalt me niks”.
Ondanks haar diepgewortelde angst voor ziekenhuizen bracht ik haar zo snel als ik kon naar de eerste hulppost van Martina Franca. Ik moest buiten blijven wachten vanwege de covid. Na een half uur werd ik naar binnen geroepen. Foute boel, want zij had naar buiten moeten komen.
Ze lag op een brancard met om haar heen een stuk of tien dokters en verpleegsters. Een van hen nam me apart: “Ze heeft een hartinfarct gehad. De ambulance brengt haar nu naar Taranto”, zei ze. Het was alsof zich een afgrond voor me had geopend waar ik in ging vallen.
Een paar uur later zat ik in mijn auto op het in hitte en duisternis gehulde parkeerterrein van het ziekenhuis van Taranto wanhopig op een bericht te wachten over hoe het met haar ging. Ook hier mocht ik niet naar binnen. Toen belde ze. Haar stem klonk heel dichtbij, alsof ze in mijn armen lag en in mijn oor fluisterde: “Cesco, ze hebben me gered. Ik had een hartinfarct, maar ze hebben op tijd kunnen ingrijpen.” Ik durfde nog niet van opluchting te huilen.
Na een week kwam ze weer thuis, gedotterd en gezond, maar nog heel snel moe en vooral erg geschrokken, net als ik. De vrouwelijke arts die haar had behandeld belde mij persoonlijk om de situatie door te nemen en raadde me aan om Anna een cholesterolarm dieet te laten volgen. Dat wil zeggen: minder kaas, minder rood vlees en vleeswaren, en minder volle melkproducten en eieren. En voorzichtig zijn met zout. Juist wèl goed zijn peulvruchten, noten, brood en pasta van volkorenmeel en zilvervliesrijst. En verder stapels groente en fruit.
Ik geloof dat we inmiddels nog lekkerder eten dan vóór het infarct. Hoe smakelijk wordt gewone sla als je er wat noten, druiven, stukjes meloen, avocado (een echte cholesterol killer), rozijnen en reepjes paprika aan toevoegt! In plaats van zout gebruik ik nu selderijzout. Je kunt dat makkelijk zelf maken door een selderijplant fijn te hakken en te drogen. Dat kan in een oven op 50 graden, met de deur een beetje open. Als de stukjes selderij echt goed droog zijn, maal je ze heel fijn in de koffiemolen of in een ander molentje. Het poeder dat je dan krijgt heeft echt een behoorlijk zoute smaak en je proeft bovendien nog selderij. Lekker en minder slecht voor je dan zeezout. Ik stuur je een foto van Anna in het ziekenhuis bij 40 C, en een waar ze, bij ons in de trullokeuken, weer aan de pastamachine draait alsof er nooit iets heeft plaatsgevonden.
Tanti baci,
Frans
Ciao fratello,
Wat een rotschrik, voor ons allemaal! En een wake- up call, ook voor ons allemaal. Ook als je niet te zwaar bent, en dagelijks redelijk in beweging bent, moet je als je ouder wordt dus alert blijven op hartklachten. En bij vrouwen uiten die zich soms op een verraderlijke manier. Je gaat niet onmiddellijk naar de dokter als je moe bent, of buiten adem, of pijn in je nek en schouders hebt. Even een beetje rustiger aan doen, denk je dan. Afijn, godzijdank waren jullie er alsnog op tijd bij. En nu op dieet! Wat zou ik zelf het meeste missen? Kaas en eieren denk ik. Geen zout lijkt me ook moeilijk, maar misschien wen je daaraan. Met kruiden kun je vast een heleboel opvijzelen. Hou me op de hoogte!
Veel liefs, ook voor Anna
Cardio-insalata – Goed voor je hart sla
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- olijfolie – 4 eetlepels
- sla – 1 krop
- peulvruchten (bonen, linzen, kikkererwten of welke andere dan ook) geweekt en gekookt – 200 gram
- paprika, gegrilld en gepeld -1
- walnoten – 1 handvol
- druiven, door de helft gesneden en ontpit – een handvol,
- kappertjes – een eetlepel
- olijven, ontpit – 1 handvol
- avocado – geschild en ontpit – een halve
- tomaten – 150 gram
- tonijn – een klein blikje
- citroensap – van een citroen
- zout, peper
Aanwijzingen:
Haal een stuk of 10 bladeren van de krop sla, was ze, droog ze en snij ze in heel dunne reepjes.
Snij de avocado en de tomaten in kleine stukjes.
Meng alle ingredienten doorelkaar en besprenkel met olie, citroensap, (selderij)zout en peper.
Serveer.
Wat een schrik voor jullie en natuurlijk van harte beterschap.
De salade lijkt me heerlijk en die ga ik zeker maken maar dan zonder paprika, want daar kan ik niet tegen..
Dank je!
Van harte beterschap !
Wij hebben genoten en met in mijn achterhoofd zat er iets. Na ons app contact vertelde je het en kwam bij mij alles op zijn plek.
Maar wat ik belangrijker vond was dat jullie genoten hebben van ons bezoek.
Een geweldige ervaring (voor een niet kokin) en als ik je verhaal zo lees komt er nog meer emotie bij kijken.
Wij hopen dat het vanaf nu beter gaat met jullie , maar vooral met Anna.
En die cholesterol verlaagde recepten kan voor iedereen geen kwaad en wie weet wordt ik ooit nog een kokin.
Heel aangrijpend om de gebeurtenissen en het verloop van Anna en daarmee van jullie te lezen.
Ik wens Anna, met jullie moed en sterkte toe, en met elkaar plezier en geluk met zoveel heerlijke bereidingen van geweldig en zo gezond voedsel.
Hartelijke groeten,
Harro
Dank je Harro!
Dat moet behoorlijk schrikken zijn geweest. Ik hoop dat alles nu volgens plan gaat. Sterkte en succes.
Dank je Lex!
even precies: hoeveel NACL bevat het selderij mengsel ?
Ja, dat is een goede vraag, Ton. Ik heb wat research gedaan op internet en daar lees ik dat selderijzout en uienzout wel degelijk NaCl bevatten. Maar het gaat dan over een mix van gewoon keukenzout en selderij en het mengsel dat ik gemaakt heb bevat alleen maar selderij. Ik kan me niet voorstellen dat daar veel NaCl in zit maar zeker weten doe ik het ook niet. Ik kan het niet meten. Als iemand die dit leest het antwoord op deze vraag weet hoor ik het graag!
Van harte beterschap!
Ja dat is even wat, dan staat je wereld op zijn kop. En lijkt die wereld stil te staan. Maar dat komt helemaal goed!
Met het aanpassen van jullie dieet kom het helemaal goed. zeker voor jullie die creatief omgaan met koken en recepten. Gaat een wereld voor je open en voor je het weet zit het in je systeem en weet je niet beter. Veel succes.
Dank je wel Ellen. Nadat we ons dieet drastisch hebben gewijzigd voel Anna zich nu (een maand na het dotteren) al een stuk beter!
Carissimi, che spavento, we zijn erg geschrokken, gelukkig dat het nu weer beter gaat,
Un forte abbraccio a voi due.
Grazie!
Oeps Frans , dat is schrikken zeg.
Wat fijn om te lezen dat het weer goed gaat met Anna. Waren er na na juni nog veel meer van die heftige warme dagen?
Ja, plantaardig eten is gewoon heerlijk! Wij doen het al jaren, dat weet je.
Een fantastisch kookboek hiervoor is o.a. Het Kikkererwtenkookboek (2021) van Lucrees van Groningen en Marietje Bosma (moeder en dochter uit Deventer). https://kikkererwten.nl/. Zeer geliefd in onze familie.
Groet aan Anna.