Ciao fratello,

In het Haagse fotomuseum vond ik een prachtig boek: Hungry Planet. Een Amerikaans echtpaar, hij fotografeert en zij schrijft, reisde over de hele wereld en fotografeerde gezinnen te midden van het voedsel dat ze in één week hebben gegeten. Je raakt er niet op uitgekeken. Hoeveel flessen cola kun je in een week verstouwen, denk je? De familie Cavalese uit Mexico -echtpaar met drie jonge kinderen- drinkt maar liefst twaalf anderhalve liter flessen. Gelukkig eten ze ook nog een heleboel vers fruit en groente, maar het oudste jongetje ziet er al behoorlijk obese uit. Het andere uiterste zie je op de foto van de Afrikaanse familie Aboubakar in een vluchtelingenkamp in Tsjaad: twee jerrycans water krijgen ze van Oxfam. Verder eten ze de hele week pap en soep van bonen. Je telt vier limoenen en een rode ui op het kleedje waarop al hun levensmiddelen zijn uitgestald. Sommige families eten machtige hoeveelheden vlees (Polen en Australië) anderen kilo’s vis (Japan) of erg veel brood (Italië). Het liefst zou je te eten worden uitgenodigd bij de Patkars in India. Je ziet hier bijna geen voorverpakte levensmiddelen, maar vooral heel veel schitterende groente, fruit en kruiden. Bij nader inzien eten deze mensen vanwege hun geloof vlees noch vis. Bij de foto’s horen liefdevol opgeschreven verhalen over de families, hun lievelingseten, budget, eetgewoontes, winkels en (verdwenen) tradities. Als je de foto’s wilt bekijken moet je even Hungry Planet afbeeldingen googelen. Maar dan mis je wel de mooie verhalen erbij.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Inderdaad, een mooie verzameling foto’s. Het valt me op dat bijna overal ter wereld bananen worden gegeten: ze ontbreken op bijna geen enkel plaatje. In Ecuador zijn ze zo te zien zelfs zo’n beetje het hoofdvoedsel. En dan die grappige foto van dat Nederlandse gezin waartoe behalve twee cavia’s ook een hondje behoort. Dat zou er op de foto van een Chinese familie een stuk minder relaxed bij zitten.

Ik betwijfel of de hungry planet foto’s representatief zijn voor een heel volk. Op een willekeurige Pugliese tafel zou veel minder brood uitgestald staan dan bij de Siciliaanse Manzo’s. Veel meer vlees en vis ook en bovendien veel meer rauwe groenten. En waar is de pasta? En de pizza’s? De wijn?

Afijn. Op onze keukentafel pronken vandaag 20 artisjokken die Anna voor 3,50 op de markt in Ostuni kocht. Als dat geen rijkdom is. In de streek rond Brindisi zijn uitgestrekte artisjokkenvelden. Omdat de planten dicht bij elkaar groeien en een tractor ze zou kunnen beschadigen, wordt de grond vaak nog met behulp van een paard omgeploegd: een beeld uit vervlogen jaren. Artisjokken zijn eigenlijk grote distels die nog in knop zijn. Op de markt worden ze met stengels en bladeren er nog aan verkocht. Als ik ze wat langer wil bewaren snij ik, net als bij gewone bloemen, een stukje van de stengel en zet ze in het water. Ze blijven dan nog twee à drie dagen goed, maar als je ze te lang laat staan worden ze harig van binnen. Ik maak ze klaar zoals Anna me dat geleerd heeft: “trifolati” Dat is een manier van stoven die ook geschikt is voor andere gerechten zoals paddenstoelen, courgettes of kippenlevers.

Tanti baci,

Frans

carciofi trifolati – gestoofde artisjokken

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • artisjokken – 10 kleine
  • peterselie – een flinke bos
  • knoflook – 2 tenen
  • kappertjes – 1 eetlepel
  • ansjovisfilets – 3
  • witte wijn – 1 glas
  • olijfolie – 4 eetlepels
  • zout, peper

Aanwijzingen:

Maak de artisjokken schoon zoals Marianne Meijerink dat perfect uitlegt in het filmpje op foodtube.nl (tot minuut 2.33) Snij de artisjokken in de lengte in vieren. Hak de peterselie, knoflook, kappertjes en ansjovis fijn. Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de fijngehakte ingrediënten daarin tot ze wat kleur krijgen (ongeveer 3 minuten) Doe de artisjokken erbij in de pan en laat ze op halfhoog vuur een minuut of 5 stoven, zonder deksel. Strooi er zout en peper over. Roeren. Draai dan het vuur laag, giet het glas wijn bij de artisjokken en laat het enigszins verdampen. Weer roeren. Doe de deksel op de pan en laat de artisjokken op laag vuur stoven tot ze gaar zijn. (ongeveer 15 minuten).