Ik begreep dat het weer nog niet overhoudt in Nederland maar met deze calamari kun je in ieder geval een mediterrane sfeer creëren. Dit gerecht wordt hier in kleine restaurantjes die pal aan zee staan geserveerd. Je kunt in plaats van pijlstaartinkvis ook gewone inktvis gebruiken. De “graticola” is een grillijzer wat boven houtskool wordt gebruikt, maar grillen gaat ook heel goed op een grillplaat of in een gloeiend hete koekenpan.

Calamari alla graticola – gegrilde pijlstaartinktvis

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • pijlstaartinktvissen (calamari) – 1 kilo, middelgrote
  • citroensap
  • olijfolie – 1 half glas
  • knoflook – 2 tenen
  • peterselie – gehakt, een heleboel

Aanwijzingen:

Koop schoongemaakte calamari of laat ze door de visboer schoonmaken. Meng de olijfolie en het citroensap door elkaar en smeer de inkvissen daarmee in. Laat een grillplaat of koekenpan gloeiend heet worden en leg de inktvissen er op. Draai ze om en om zodat ze goed gaar worden aan beide kanten. (elke kant 3 à 4 minuten. Vet ze nog wat in met het olie-citroensap mengsel. Leg ze op een schaal en strooi er de fijngehakte knoflook en peterselie over. Serveer heet.