Radicchio (spreek uit: radiekjo) wordt in Nederland “roodlof” genoemd en behoort tot dezelfde familie als de witlof. Ik vind radicchio smakelijker maar gerechten zoals risotto met radicchio of het recept hieronder kun je ook met  witlof maken. Radicchio is hier in Puglia overal te krijgen maar is oorspronkelijk een typisch Noord Italiaanse groente. Als je nog nooit radicchio gegeten hebt en je ziet het ergens in een winkel liggen moet je het zeker eens proberen!

Calamaretti al radicchio – pijlstaartinkvisjes met radicchio

 

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • pijlstaartinktvissen (calamari) – 400 gram, middelgrote
  • roodlof – 200 gram, het liefst langwerpige uit Treviso
  • broodkruim – 60 gram, geweekt in bouillon
  • knoflook – 1 teen
  • peterselie – 1 bosje, fijngehakt
  • ei – 1
  • olijfolie – 3 eetlepels
  • zout, peper
  • witte wijn – 1 half glas

Aanwijzingen:

Waarschijnlijk koop je schoongemaakte pijlstaartinktvissen. Zo niet, maak ze dan schoon door het velletje eraf te halen en de tentakels samen met de ingewanden uit het inktvisje te trekken. Hou de tentakels apart en gooi de ingewanden weg. Zorg dat de binnenkant van de inktvisjes goed schoon is en haal eventuele restjes ingewanden er uit. Dat is een secuur werkje want het inktvisje moet intact blijven.  Was de inktvisjes en droog ze af. Maak de roodlof schoon en was de struikjes onder stromend water. Droog ze af en snij ze in de lengte doormidden.

Verhit de olijfolie in een pan en en bak de roodlof op hoog vuur aan beide kanten gedurende een minuut of vijf. Haal ze uit de pan, laat ze afkoelen en snij ze aan dunne reepjes. Doe de roodlof in een grote kom, samen met de fijngehakte tentakels van de inktvisjes, het broodkruim, de fijngehakte knoflook en peterselie. Voeg ook het ei toe en wat zout en peper. Roer met een houten lepel tot je een homogeen mengsel hebt. Vul de inktvissen met het mengsel en sluit  de opening af met een cocktailprikker. Doe de overgebleven olijfolie in een gietijzeren pan en schenk er de witte wijn bij. Doe de gevulde inktvisjes in de pan en breng aan de kook. Laat ze 10 à 12 minuten op laag vuur stoven. Je kunt ze ook 20 minuten in een oven op 150 °C zetten.