Deze kleine bitterballetjes maken in Puglia bijna altijd deel uit van de antipasti: voorgerechtjes die in verbluffende hoeveelheden op tafel worden gezet. Als je in een Zuid -Italiaans restaurant gaat eten hou er dan rekening mee dat je na de antipasti vaak eigenlijk al helemaal vol zit.

Bombolotti di patate – kleine bitterballetjes van aardappel

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • aardappelen – 500 gram
  • eieren – 2
  • Parmezaanse kaas – 2 eetlepels, geraspt
  • snijbiet of spinazie – 200 gram
  • nootmuskaat – 1 mespunt
  • paneermeel
  • olie of vet om te frituren
  • zout

Aanwijzingen:

Was de aardappelen goed en kook ze in de schil gaar in ruim kokend water met twee theelepels zout. Was de snijbiet en kook hem in ruim kokend water met een theelepel zout gedurende ongeveer 10 minuten. Giet af en laat afkoelen.  Druk het vocht er zo veel mogelijk uit in een vergiet en hak hem met een groot mes fijn. Haal de schil van de aardappelen, laat ze even afkoelen.Bestrooi een werkblad met wat paneermeel en prak daarop de aardappelen fijn. Breek een ei in het midden van de aardappelen, samen met wat zout en nootmuskaat. Kneed alles goed door elkaar en voeg er ook de Parmezaanse kaas en nog wat paneermeel (of broodkruim) aan toe. Doe ook de snijbiet erbij en blijf kneden tot je een mooie homogene massa hebt. Draai van deze puree kleine balletjes van ongeveer 2 cm. Zet de bombolotti een half uurtje te rusten in de ijskast en frituur ze daarna in een ruime hoeveelheid vet tot ze goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer heet of lauw.