Ciao fratello,

We zijn weer terug in Nederland.Wat is Puglia toch veranderd in de tien jaren dat we jullie daar iedere zomer opzoeken. Ten goede godzijdank. Minder vuilnis langs de wegen, steeds beter onderhouden olijfboomgaarden, hier en daar een rotonde op een voorheen levensgevaarlijk kruispunt. Ok, de pittoreske, kale, bijna vervallen vissersplaatsjes hebben nu allemaal een iets te keurig boulevard’tje gekregen en een stralend strakke, nieuwe havenmuur. Maar vooruit, het nieuwe zal er snel genoeg van afwaaien. De beste herinnering van de vakantie bewaren we aan de lunch bij jou op het land voor de trullo. De gnocchi van Anna waren lekkerder dan ooit, hoewel ze traditioneel zelf ontevreden was. Ze foeterde dat ze noodgedwongen nieuwe aardappelen had moeten gebruiken in plaats van oude, en dat Italiaanse aardappelen sowieso niet ideaal zijn. Gelukkig waren jouw zeebaarzen ook in haar ogen perfect: krokant van buiten en sappig van binnen. Zou je me willen schrijven hoe je die snijbiet had klaargemaakt, dan kan ik dat ook een keer proberen. Bang om groente suf te koken, laat ik snijbiet nooit lang in de pan, maar zo zacht als bij jou is juist heel erg lekker! Hoe heb je dat aangepakt?

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Je weet dat de favoriete bezigheid van een Italiaan eten is, maar weet je ook wat op de tweede plaats komt? Nee, dát niet, want dat komt pas op de derde plaats. Praten! Meestal is het helemaal niet belangrijk wat er gezegd wordt, als er maar kleurrijk stemgeluid rondschalt. Héérlijk vinden ze het. Het zal je dan ook niet verbazen dat de nieuwe internet hit, waarbij mensen online een lift zoeken of aanbieden voor wie van Noord- naar Zuid Italië wil reizen en andersom, ‘Blablacar’ is genoemd. Je kunt als lifter niet alleen je voorkeur uitspreken over het geslacht van de chauffeur en het traject dat je wilt overbruggen, maar ook met wat voor auto je dat wilt doen en je kunt zelfs het ouwehoergehalte tijdens de reis bepalen. Er zijn vier categorieen. Géén bla als je echt een heel saaie chagrijnige lul bent (tot die categorie behoor ik, volgens de Italianen) en absoluut niet wilt praten. Eén bla’tje als je gewoon gezellig af en toe een babbeltje maakt, maar ook lekker vaak stil bent, twee bla’s als je een behoorlijke kletsmajoor bent en het tof vindt als je reisgezel dat ook is (waarschijnlijk is dit de meest voorkomende categorie in Italië). En drie bla’s… ik moet er niet aan denken dat ik per ongeluk met iemand van die categorie van Milaan naar Bari zou moeten tuffen! Maar goed, ik heb alweer teveel gezegd.

Wij vonden het ook weer supergezellig om jullie hier te hebben. En werken in de nieuwe keuken is zo’n genot, dat het alleen maar fijn is om daar zeebaars en snijbiet in te bereiden. De zeebaars kwam van de ‘piastra’, de gietijzeren grillplaat die ik als de beste manier beschouw om vrijwel elke vis klaar te maken. De snijbiet maakte ik volgens een beproefd recept van Bugialli, waaraan ik een persoonlijke noot (ansjovisfilets) heb toegevoegd. De markt puilt op het ogenblik uit van alle mogelijk denkbare fruit en groenten en je kunt behalve de gezaaide snijbiet ook de verwilderde variant kopen, die smakelijker is. Als je eenmaal zo’n plant in je tuin hebt ben je gezegend want hij komt ieder jaar terug.

Tanti baci,

Frans

Bietole facili- simpele snijbiet

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • snijbiet (indien niet verkrijgbaar spinazie) – 1 kilo
  • knoflook – 1 grote teen
  • ansjovisfilets – 3
  • nootmuskaat – 1/2 theelepel, geraspt
  • zout, peper,
  • olijfolie – 3 eetlepels

Aanwijzingen:

Was de snijbiet grondig en kook hem daarna in een grote pan met kokend water gedurende ongeveer 10 minuten.
Laat de groente uitlekken en afkoelen in een vergiet, druk er daarna zo veel mogelijk vocht uit en hak hem daarna op een snijplank (niet te fijn). Snij de knoflook in kleine stukjes, verhit de olie in een koekenpan of wok en fruit er de knoflook in samen met de ansjovisfilets tot de knoflook goudbruin kleurt. (een minuut of vijf). Voeg de groente toe en laat op laag vuur sudderen tot hij de juiste gaarheid heeft (8 a 10 minuten). Rasp er wat nootmuskaat over en serveer.