Het is vandaag een feestdag in Italië: Bevrijdingsdag. Dat vraagt om een feestelijk recept. Rollade met aardappeltjes uit de oven is dat zeker. Als je tijd hebt kun je het stuk vlees zelf opbinden (wat leuk werk is). Je kunt hier zien hoe dat gaat, maar anders laat je het de slager doen.

Arrosto di vitello al forno con patate – kalfslende met aardappeltjes uit de oven

Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • kalfslende – 1 kilo, aan één stuk
  • witte wijn – een half glas
  • knoflook – 3 tenen
  • salie – 12 blaadjes
  • olijfolie
  • 1/ 4 liter bouillon
  • rozemarijn – een paar takjes
  • aardappelen – 1,5 kilo
  • zout, peper
  • boter – een klontje

Aanwijzingen:

Laat de slager een mooi stuk kalfslende opbinden tot een rollade. Verhit de oven op 180 °C. Neem de blaadjes rozemarijn en salie en stop ze onder het touw waarmee het vlees is opgebonden.  Wrijf het stuk vlees goed in met fijn keukenzout en wat peper. verhit in een braadpan een paar eetlepels olijfolie en een klontje boter en braad de lende aan alle kanten goudbruin. Schil ondertussen de aardappelen en snij ze in niet te grote blokjes. Leg het stuk vlees in het midden van  een ovenschaal of braadslee, schenk het braadvocht erover en schik de aardappeltjes rondom het vlees. Strooi gehakte knoflook, rozemarijn, salie, zout en peper over de aardappeltjes. Schenk een half glas wite wijn over het vlees en wat bouillon en olijfolie. Zet het vlees in de hete oven. Haal het vlees na ongeveer een half uur even uit de oven en maak de aardappeltjes los van de boden van de braadslee. Schenk eventueel nog wat bouillon over het vlees. Zet het vlees terug in de oven. Controleer na weer een half uur of de aardappeltjes gaar zijn en steek een pen in het vlees: Als het sap wat eruit komt transparant is, is het vlees gaar. Als het roze is moet het nog even door garen. Haal het vlees als het gaar is uit de oven en hou het warm in een stuk aluminiumfolie. Haal de aardappeltjes uit de braadslee en schenk het braadvocht door een zeef in een pannetje op het vuur. Strooi er wat bloem bij om het vocht te binden, onder voortdurend roeren. Proef of er nog zout of peper bij moet. Haal het vlees uit het aluminiumfolie. Je kunt het aan tafel aansnijden of een schaal klaarzetten waarop je het vlees in plakken gesneden en vergezeld van de aardappeltjes en de saus presenteert.