Ciao fratello,

Nu de sneeuw dan eindelijk is gesmolten, komt er een treurig moestuintje tevoorschijn. Wat slappe aardbeienplanten, een verrotte rode kool en een restant doorgeschoten rucola. Ik moet me beheersen om niet meteen alles op de schop te gooien, maar dat heeft natuurlijk nog geen enkele zin. Ik kan wel vast bedenken wat ik komend voorjaar ga zaaien en planten. Zoals iedere winter, laat ik me inspireren door een paar favoriete sites. Bij biologische zaadkwekerij De Bolster bijvoorbeeld, werd ik al meteen gretig van hun nieuwe aanbod: gele courgettes, langwerpige rode uien en een nieuw soort raapstelen. En dankzij Leylant Garden –waar ze alles afweten van vergeten groentes– weet ik nu dat ik mijn teunisbloemen, die ik al had staan vanwege hun bleekgele, flodderige bloemen, ook had kunnen opeten. Dat wil zeggen, de knollen van die planten. Ze smaken nota bene naar ham! Ik ga ook weer crosnes planten. Ik ken deze gekke, rupsachtige knolletjes van de markt in Frankrijk, en ze zijn heel makkelijk te vermeerderen. Ik ben ze ook al een keer in een Nederlands restaurant tegengekomen, dus wie weet wordt de crosne een trend. Volgens de schrijvers van de website smaken ze naar bloemkool, artisjok èn schorseneer. Wat wil je nog meer?

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

We komen er in deze koude, maar zonnige dagen eindelijk aan toe om wat citrusvruchten- boompjes te planten. Om precies te zijn, een mandarijn- een citroen- en een sinaasappelboompje. Omdat het land rond onze trullo zo mooi in verschillende, kleinere vlakken is verdeeld kunnen we op één daarvan een echte ‘aranceto’ maken, een sinaasappelboomgaard. Eigenlijk is het in deze streek een beetje te koud voor de sinaasappel. De meeste boomgaarden staan aan de lager gelegen westkust van de hak van de laars, in de buurt van Taranto. Daarom hebben we op ons terrein het lapje grond gekozen dat het laagst ligt en bovendien ommuurd is. In Puglia kom je de meest fantastische voorbeelden van aranceto’s tegen. Vooral bij grote masseria’s zie je ze, en in oude kloosters. De gewoonte om citrusbomen op een binnenplaats te planten met een zuilengalerij rondom, is waarschijnlijk in kloosters ontstaan. Op een warme dag is een wandelingetje in zo’n stille, geurige tuin met tsjirpende krekels op de achtergrond een ware spirituele ervaring -en je weet hoe dol ik daar op ben. Ik verheug me nu al op onze eerste oogst. Er komt geen einde aan alle verrukkelijkheden die je met sinaasappels kunt maken. Ik weet bovendien zeker dat de vruchten die ik ga gebruiken onbespoten zullen zijn. Daardoor kan ik met een gerust hart de schil konfijten of in recepten gebruiken zoals ‘anitra all’arancia’, de Italiaanse variant van ‘canard a l’orange’. Zelfs de bloemen -die een hemelse geur verspreiden- kun je eten. Ik gebruik ze soms om risotto’s of desserts mee op te fleuren. Wist je trouwens dat je houten meubels heel goed kunt inwrijven met de schil van een sinaasappel? Daar zit een soort olie in, waarvan ze prachtig gaan glanzen.En als ik héél oud word en het heel koud krijg, kan ik de dan inmiddels ook bejaarde sinaasappelboom omhakken en hem in de open haard gooien, want ik heb pas geleden ontdekt dat er geen beter stookhout is dan sinaasappelhout.

Tanti baci,

Frans

Anitra all’arancio – Eend in sinaasappelsaus

Ingrediënten:

  • eend – 1 flink exemplaar
  • boter – 8 eetlepels
  • zout en peper
  • olijfolie – 1 eetlepel
  • wijn – 1,5 glas droge, witte
  • sinaasappels – 2 biologische, met dikke schil
  • rijst – 450 gram (liefst rondkorrelig, arborio bijv.)
  • sinaasappels – 3 zoete, sappige
  • saffraan – 1/8 theelepel
  • peperkorrels – 6 à 7 zwarte

Aanwijzingen:

Verhit de oven voor op 200 graden. Vul de buikholte van de eend met 4 eetlepels boter en bestrooi ‘m van binnen en buiten met zout en peper. Verwarm de rest van de boter en de olijfolie in een grote braadpan. Braad hierin de eend zachtjes rondom aan, totdat hij overal goudbruin is (ongeveer 30 minuten). Doe er dan de wijn bij en laat deze langzaam verdampen. Leg de eend nu in een ovenschaal en zet hem anderhalf uur in de oven. Giet daarna al het braadvet af in de braadpan, en laat de eend nog 30 minuten in de oven garen. Snij de twee sinaasappels (met dikke schil) in vier delen en haal de schil er voorzichtig af, met zo min mogelijk wit. Snij de schillen in heel dunne reepjes. Gebruik de overgebleven sinaasappel later om te garneren. Zet een steelpan met 3 glazen water en een snufje zout op het vuur. Blancheer hierin de reepjes schil ongeveer 5 minuten en spoel ze af onder koud water. Voeg een glas water toe aan het braadvet van de eend en laat het 20 minuten op laag vuur koken. Kook ondertussen de rijst gaar met de saffraan en de peperkorrels. Giet bijna al het vet uit de braadpan, maar laat er iets minder dan een kwart liter in zitten. Haal de eend uit de oven en braad hem nog even om en om, 5 minuten in de braadpan op het fornuis. Leg hem op een grote schaal. Pers 3 sinaasappels uit en doe het sap bij het vet in de braadpan, samen met de reepjes sinaasappelschil. Breng dit alles aan de kook en giet het daarna over de eend. Giet de rijst af en verdeel hem rondom de eend. Snij de overgebleven stukken sinaasappel in dunne plakjes en versier hiermee de eend en de rijst.