Ciao fratello,

Ik las een geweldig mooi kookboek (Aarde, zout, vuur) van een Duits stel met een enorme moestuin. Zij noemen zich Krautkopf en ze zijn populair onder hippe, jonge vegetariërs. En terecht, want hun recepten zijn grappig en inspirerend. Zij maken bijvoorbeeld ook gerechten van doorgeschoten sla of kool. Een bekend probleem voor moestuiniers, want het lukt niet altijd om alles op tijd te oogsten. En wat moet je dan met die lange groene slierten, soms al met bloemen eraan? 

Krautkopf probeert het hele jaar rond, gevarieerd te eten van die tuin. Niet altijd makkelijk, want er zijn natuurlijk maanden dat je alleen kolen en rapen kunt oogsten. Daarom zijn ze in de zomer al bezig om een wintervoorraad aan te leggen. Door zomerse oogst te wecken, in te maken en te fermenteren, kunnen ze de vaak kleurloze wintermaaltjes opfleuren met tomaten, paprika’s en boontjes uit pot en fles. 

Ik hoor jou ook altijd over inmaken, dus tot zover vast niets nieuws. Maar ken jij dit ook: in honing gefermenteerde knoflook? Ik stuur je het recept.  Krautkopf schrijft hierover:

(…) De smaak van zowel knoflook als honing wordt na verloop van tijd alleen maar beter. De honing past perfect bij marinades en smaakt heerlijk in sauzen en dressings. Met de fijngehakte knoflook breng je een salade of puree op smaak. De combinatie van knoflook en honing smaakt ook heerlijk op brood. Dit recept is niet alleen van culinaire waarde, maar is met zijn antibacteriële werking ook een verrijking voor je thuisapotheek.

.

Liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Dank voor deze waardevolle tip. Ik heb natuurlijk meteen na het lezen ervan een bol knoflook gepeld, in teentjes verdeeld en in een pot honing gestopt want dat wilde ik wel eens proeven. Het fermenteren begon al na een dag of drie en toen leerde ik ook dat ik het potje te vol had gedaan want het borrelde en bruiste de tent uit. Een beetje honing en een paar teentjes eruit gehaald dus en geduldig gewacht tot het proces ten einde was gekomen. Het resultaat vond ik niet slecht maar ook weer niet om een gat in de lucht te springen. Het hangt er misschien ook erg vanaf wat voor honing je gebruikt, want ik denk dat niet alle soorten zich voor dit experiment lenen. Toen ik het aan Anna liet proeven keek ze me aan met een blik die vroeg of ik wel goed bij mijn Krautkopf was. Maar ik weet uit ervaring dat je aan sommige smaken even moet wennen, en zij ook. Daarom doe ik nu regelmatig een teentje honigknoflook in de sla en dan gebeuren er geen ongelukken: zij tolereert het en ik vind het zelfs lekker. Het is gezond, en dat is het belangrijkste, dat zei oma ook al. 

Verder staat onze moestuin vol met doorgeschoten sla, uit zijn krachten gegroeide kool en hard geworden broccoli dus ik kan die flower power tips heel goed gebruiken en ga het boek zeker aanschaffen!

Het zomerseizoen is eigenlijk net begonnen en dat betekent dat er jonge tomaten- aubergine- courgette- en paprika plantjes de grond in kunnen. En Anna zou Anna niet zijn als ze daar niet een heel speciaal en dodelijk vermoeiend experiment op zou loslaten. Het heeft te maken met de watervoorziening van de jonge aanplant, wat in dit warme gebied een reëel probleem is. Ze las over de mogelijkheid om naast het jonge plantje een plastic waterfles waarin aan de onderkant een heel klein gaatje zit in te graven. De fles wordt vervolgens gevuld met water en staat vervolgens druppelsgewijs zijn inhoud af aan de dorstige plantje. Als je de dop van de fles helemaal dicht draait ontstaat er een vacuüm en zal de fles niet druppelen. Maar als je hem een klein beetje open draait heb je dus gewoon een regelbare druppelaar! Je moet alleen naast elk schattig jong plantje een enorm gat graven om die fles in de grond te krijgen. En wie gaat dat doen? Inderdaad: Krautkopf.

Tanti baci,

Frans

Aglio fermentato nel miele – In honing gefermenteerde knoflook

Voor 4 personen

Ingrediënten:

Voor 1 pot (500 ml)

3 bolletjes knoflook

350 gram rauwe woudhoning

Aanwijzingen:

Doe de gepelde knoflookteentjes in een schone weckpot en voeg de honing toe. Sluit de pot, zet hem op een donkere plek (geen direct zonlicht) en draai minimaal een keer per dag om zodat de honing en knoflook zich goed mengen. Na 1 week is de honing zichtbaar vloeibaarder geworden, waarbij een groot deel van de knoflook in de honing is opgegaan, en hoef je de fermentatie niet meer in de gaten te houden. Laat minstens 3 maanden in het donker op kamertemperatuur fermenteren. Bewaar de pot daarna op een koele plek, bijvoorbeeld in de koelkast. Daar is hij meerdere maanden houdbaar