Ciao fratello,

Het moet zo gezond zijn: broccoli. Maar ik vind er niets aan. Kennelijk hebben meer mensen er moeite mee, want laatst stond ik voor een groentekraam op de markt, toen een mevrouw naast mij aan de verkoper vroeg: ‘Heeft u een goed recept voor broccoli? Ik weet nooit wat ik daar mee moet doen’. Terwijl de verkoper een flink aantal groene stronken inpakte, klonk zijn antwoord niet overtuigend: ‘Ik zou het met blauwe kaas doen’. Zo lust ik er nog wel een paar, dacht ik. Dan proef je alleen blauwe kaas. Maar ik had zelf zo gauw geen beter antwoord. Zelfs groente expert Jane Grigson heeft in haar kookboek moeite met broccoli en bloemkool. De laatste noemt ze zelfs een ’teleurstellende groente.’ Vervolgens geeft ze een Romeins recept: ‘De beste manier om bloemkool klaar te maken’. En nu wil ik jou dat graag eens voorleggen. Ik heb het gemaakt, maar vertel pas wat ik er van vond als jij het ook hebt gemaakt en gegeten. Het recept ziet er simpel uit, maar is het zeker niet. Want je moet echt precies doen wat er staat en dat is mij niet helemaal gelukt. Misschien vond ik het daardoor wat ‘teleurstellend’. Nou, heb ik toch al wat verklapt.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Geen wonder dat Mevrouw Grigson bloemkool een teleurstellende groente vindt als ze hem zo saai klaarmaakt. Om te beginnen kun je bloemkool of broccoli –alvorens te smoren– beter stomen dan koken. Dan hou je veel meer smaak- en voedingsstoffen over. Ook afspoelen met koud water doe ik nooit. Gewoon stomen in een mandje boven een laagje kokend water en dan goed af laten koelen. Ik had hier nog wat kleine ronde peperoni piccanti. Eigenlijk een kruising tussen een paprika en Spaanse peper. Die heb ik volgens het recept gefruit maar ik heb er ook ansjovis aan toegevoegd. Dat was het minste, ik had liever ook nog wat knoflook en/of kappertjes mee gefruit. De rest gedaan zoals het recept het voorschreef en toen was het heel goed te pruimen. Ik gebruik broccoli vaak als bijgerecht voor iets wat nogal sterk smaakt, zoals inktvis en vandaag aten we het samen met venkel die ik ook eerst gestoomd had en daarna gebakken en bestrooid met parmezaan. Lekker! Verder moet je ook eens proberen om een beslagje te maken van bloem, witte wijn en zout, daar de bloemkool- of broccoliroosjes even doorheen te halen en ze vervolgens te frituren in hete olie. Heel makkelijk, heel smakelijk en heel Italiaans. En dan is er natuurlijk de vermaarde sformato di verdura – een soort soufflé waarbij je de groente in béchamelsaus au bain marie in de oven bakt. Die kun je met bijna alle groente maken, maar met broccoli sorteer je het beste effect. Als laatste suggestie raad ik je aan pasta con i broccoli. Dat gaat als volgt: je maakt het recept van Grigson met mijn toevoegingen, pasta koken, alles door elkaar roeren en dan lekker veel nootmuskaat en Parmezaanse kaas erover strooien. Als ik broccoli koop kies ik bij voorkeur de kleinere struikjes. Die bevatten minder water en zijn daardoor beter van smaak. Ook moeten ze een heldergroene kleur hebben en niet te droog aanvoelen, vooral op de plek waar ze zijn afgesneden.

Tanti baci,

Frans

Broccolo al peperoncino – Gepeperde broccoli
Voor 4 personen

Ingrediënten:

  • bloemkool of broccoli – 1 kilo
  • rode chilipepers – 2, gedroogde
  • rode paprika – 1 halve, grof gehakt
  • olijfolie

Aanwijzingen:

Snijd dood blad en vezelige of harde stukken stengel van de broccoli of bloemkool af en kook de groente dan in gezouten water net gaar, niet langer. Giet af en spoel af onder de koude kraan. Verdeel in roosjes en snijd de stronk in dikke repen. Hak intussen de chilipepers fijn en doe ze met het zaad en de rode paprika in een grote koekenpan. Giet een dun laagje olijfolie in de pan. Verhit die op laag vuur ongeveer 10 minuten , zodat de pepersmaak door de olie wordt opgenomen. Zet het vuur wat hoger en voeg de broccoli of bloemkool toe. Schep de groente om zodat hij warm wordt; hij moet niet bakken, maar smoren en niet bruin worden. Doe de groente over in een verwarmde schaal, samen met de stukjes paprika en peper, maar laat de overtollige olie in de pan zitten. Serveer direct.