Ciao fratello,

Ik sprak laatst iemand voor wie het hoogtepunt van kerstmis vroeger bestond uit de maaltijd die thuis wachtte, wanneer ze met de familie terugkwamen van de nachtmis. Dan vonden ze het donkere huis verlicht met kaarsen, en een tafel vol lekkere broodjes, soep en salades. En ze dronken dan natuurlijk glühwein, want met kerst was het altijd koud. Wij ongelovigen hebben toch echt wat gemist. Zelfs een boom kwam er bij ons thuis niet in. En weet je nog die keer dat we op eerste kerstdag lof met ham en kaas aten? Dat was geloof ik in het kader van een actie voor hongerende kinderen in Afrika. Maar hoe dan ook deden we nooit aan uitgebreid eten met Kerst. Juist niet. Ik moet daar ieder jaar aan terugdenken als ik met drie verschillende boodschappenlijstjes in allerlei veel te drukke speciaalzaken sta te wachten. Dit komt ergens vandaan, weet ik dan weer. Voor mij kan de boom niet groot genoeg, en mijn collectie kerstcd’s overtreft die van de Virgin Megastore. Toch wilde ik het dit jaar iets soberder aanpakken. Niet vanwege de crisis, echt niet. Meer als een soort kerstvakantie. Misschien maak ik wel lof met ham en kaas en eieren.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Het meest bespottelijke van de kerstgekte vind ik wel het verschijnsel dat mensen die in een supermarkt werken, plotseling zo’n roodwitte muts op hun kop hebben. Ik word er niet vrolijk van en die mensen zelf al helemaal niet, volgens mij. Verder speelt het hele Italiaanse kerstfeest zich voornamelijk in familiekring af, dus kan ik me er eenvoudig aan onttrekken. Wat ik wel leuk vind zijn de kerststalletjes die je af en toe bij mensen thuis ziet. Bij Tonino is een kwart van de kamer eraan opgeofferd. Het kerststalletje is uitgebreid tot een enorm verhaal waarin behalve windmolentjes, de Eiffeltoren, bergen en rivieren ook leeuwen en giraffes een rol spelen, achterna gezeten door futuristische robotjes. Bovendien wordt er op verschillende plaatsen in deze streek ook een levende kerststal georganiseerd. In een stuk of twintig trullo’s valt niet alleen het kindje Jezus live te bewonderen, maar er worden ook oude ambachten gedemonstreerd. Op het mandenvlechten ben ik snel uitgekeken, maar ik kan helemaal geobsedeerd raken door de manier waarop oude vrouwtjes met hun duim vliegensvlug orechiette (een typisch soort pasta) toveren, en hoe kaas en salami worden gemaakt. En ik ben niet de enige. Drommen mensen komen op dit spektakel af en het enige moment waarop je het rustig kan bekijken is rond etenstijd. Je kunt dan een gratis glaasje wijn proeven, getapt uit een enorme amfoor en een stukje net gebakken brood uit de houtoven proberen. Verder ga ik natuurlijk wel weer lekker koken deze kerst, niks lof! Kalkoen of desnoods parelhoen! Of misschien worden we dit jaar weer uitgenodigd door onze vriend Giuseppe die een cursus cocktail shaken heeft gevolgd. Hij heeft een kastje in zijn huis, dat helemaal vol staat met dranken en drankjes. Hij knipt een rood lampje aan, zijn vrouw zet een zoetgevooisd muziekje op en dan maakt hij voor ons een “Puccini”. Vervolgens krijgen we een lekker voorgerechtje zoals crostini di cipolla rossa. En daarna een kerstmaal als een atoombom.

Tanti baci,

Frans

Cocktail “Puccini”
Voor 10 personen

Ingrediënten:

  • mandarijnen – 11 sappige
  • rum – +/- 300 ml bruine
  • ijsblokjes
  • prosecco – 1 fles koude

Aanwijzingen:

Snij een mandarijn overdwars doormidden en snij daarvan zulke (kleine) partjes, dat je ze als versiering op de glasrand kan zetten. Pers de overige mandarijnen uit en giet er half zoveel bruine rum bij. Zet in de ijskast tot het moment van ontvangst bijna daar is. Zet ook de cocktail glazen koud weg. Schud het mandarijn/rum mengsel met wat ijsblokjes even in een cocktailshaker en verdeel over de koude glazen. Schenk er koude prosecco bij, tot bijna aan de rand van het glas. Prik er de versiering op en serveer.