Ciao fratello,

Ken je dat verhaal van die vrouw met een blind date bij haar thuis? Ze trekt haar blootste jurk aan, zet een goede fles wijn klaar en zoekt vast een cd met een zwoele samba uit. De bel gaat. Ze doet de deur open en ziet een klein, vlassig mannetje staan. Gauw trekt ze een vest aan, verbergt de fles wijn achter de boeken en zet expres geen muziek op. Alleen maar even een hapje maken en de man zo snel mogelijk de deur uitwerken, denkt ze. Maar zodra ze in de keuken komen, ziet ze dat de man iets spiedends krijgt. Hij neemt haar het keukenschort uit handen, recht zijn rug, doet de ijskast open, en haalt er van alles uit. Hij jaagt het vuur onder een paar pannen aan, hanteert met onvermoede vastberadenheid en gratie een hakmes, en heeft in een oogwenk een pasta klaargemaakt waarvan de vrouw niet eens wist dat ze de spullen ervoor in huis had. Voor haar ogen was het onooglijke mannetje veranderd in een zelfverzekerde veldheer, en wist de vrouw niet hoe snel ze de dure wijn weer tevoorschijn moest halen. Dit verhaal las ik in ‘Afrodite‘ van Isabel Allende en kon me er helemaal in vinden. Weinig sexier dan een kokende man. Anna boft maar.

liefs

Karin

Carissima sorella mia,

Ja, wat een bijzonder en fraai geïllustreerd boekje is dat hè. Sex en eten, het schijnt bij elkaar te horen. Ik moet je bekennen dat in mijn hoofd Calvijn helaas nooit slaapt, en dat ik de twee disciplines graag gescheiden hou. Tot verdriet van Anna, die geloof ik het liefst schranzend en zuipend alle standjes uit de Kamasutra zou doornemen. Maar ik ben bang dat ik in de war raak en plotseling besef dat ik op een pikant slipje lig te kauwen in plaats van op een heet mosseltje. Ook als ik sta te koken moet ik echt niks anders aan mijn kop hebben, anders raak ik de kluts kwijt. Ik heb een paar kennissen die het heerlijk vinden om zich –als ik in de keuken vrij ingewikkelde dingen sta te doen– zo ongeveer tussen mij en het fornuis te wringen teneinde een fijne boom op te zetten. Zo iemand riskeert echt een knal met de koekenpan, helemaal niet sexy. Nu wil jij natuurlijk graag weten of wij hier ook ‘viagra naturale’ hebben. Dat hebben we! Het wordt vaak humorvol gezegd van bepaalde kaas, salami of andere etenswaren. Die hebben allemaal één ding gemeen, namelijk dat er ‘peperoncino’ in zit, Spaanse peper. Voor de èchte moet je naar Calabrië, maar ook op de markt van Cisternino kun je al aan goed spul komen. Mooier rood bestaat niet. De lustopwekkende eigenschap zit er voornamelijk in dat je bloed sneller gaat stromen en dat is goed voor goeie seks. (Schijnt). Hier, en bij alle boeren die in de buurt wonen staat altijd een potje ‘olio santo’ op tafel. Dat is olijfolie met grof gehakte Spaanse pepers erin. Scherp en verrukkelijk! Kun jij ook goed maken want de Madame Jeannetjes uit Suriname op de Albert Cuyp zijn nog vele malen heter dan de Pugliese pepers. Brand je bek voorzichtig!

Tanti baci,

Frans

Mousse di cioccolato con peperoncino – Chocolademousse met Spaanse peper
voor 2 verliefde personen

Ingrediënten:

  • boter – een eetlepel
  • koffie – 40 à 50 ml, licht gezoete
  • chocolade – 100 gram
  • Spaanse peperpoeder – een mespunt
  • eieren – 2, gesplitst
  • poedersuiker – een eetlepel

Aanwijzingen:

Breek de chocola in stukjes en doe ze samen met de koffie in een au bain Marie pannetje. Roer goed door elkaar tot alle chocola gesmolten is. Haal het pannetje van het vuur en roer de boter door het mengsel. Als de boter gesmolten is, ook de eierdooiers en uiteindelijk de Spaanse peper. Alles goed mengen. Laat het mengsel afkoelen en sla ondertussen de eiwitten heel stijf en voeg er de poedersuiker aan toe. Spatel de eiwitten voorzichtig door de chocoladecrème. Giet het mengsel in twee kommetjes en laat minstens 12 uur in de ijskast afkoelen. Kan eventueel met gezoete slagroom worden opgediend.